[rstr_selector]

Čačanska bolnica ulazi u program za transplantaciju organa

Ministarstvo zdravlja još 2009. godine pokrenulo je nacionalnu kampanju „Produži život“, kao podršku programu transplantacije organa. Podizanjem svesti građana Srbije o transplataciji i povećanju broja donora, smanjila bi se dužina čekanja na organe za presađivanje. To znači i nadu da će mnogi pacijenti, kojima transplantacija predstavlja jedini vid lečenja, biti operisani na vreme i njihovi životi spaseni.

Do sada je ova akcija regrutovala oko 80 000 donora, međutim i sa tim brojem Srbija je i dalje na dnu donorske liste u Evropi. U Srbiji, najviše vlasnika donorskih kartica je iz Beograda i gradova Vojvodine, međutim organe su zaveštali i stanovnici mnogih većih gradova u Srbiji poput Šapca, Niša, Kragujevca, Užica. Recimo, u Kraljevu, na gradskom trgu od 22. do 24. juna biće organizovana akcija za zaveštanje organa.

Čačak je jedan od retkih gradova u kome nikada nije sprovedena nijedna akcija u ovom humanom cilju. Međutim, prema najavama Miroslava Sretenovića, portparola čačanske bolnice, ovaj zdravstveni centar od jeseni vrlo ozbiljno pristupa realizaciji širenja donatorske mreže.

– Naša bolnica je jedna od retkih koja je izabrana za program popularizacije i uspostavljanje procesa transplantacije, odnosno donorstva.U narednih mesec dana u regionu će se održati jedan stručni skup nakon čega će se pristupiti ozbiljnijem poslu u ovoj oblasti. Naime u Zagrebu će se sastati lekari velikih transplantornih centara Zapadne Evrope, gde će nam oni pokazati svoje primere iz prakse – izjavio je dr Miroslav Sretenović.

Prema njegovom mišljenju, u Čačku će kampanja popularizacije donorstva organa, krenuti tek na jesen.

– Da bi se uopšte govorilo o transplantaciji, ne može se u taj poduhvat krenuti bez tima od 20 do 30 lekara različitih specijalnosti. Osim stručnog tima, tu je i čitav jedan složen aparat sačinjen od opreme, tehnike, prostora, a pre svega logistike koja treba da prati ovaj veoma složen posao. Očekujemo da će Čačak to imati – nada se dr Sretenović.

Ipak, Čačani zainteresovani za dobijanje donorske kartice mogu se za informacije obratiti lekarima na primarnom nivou zdravstvene zaštite. Prema Sretenovićevim rečima izabrani lekari će uskoro o ovome dobiti i smernice.

– Izabrani lekar je početno mesto gde bi to moglo da se aplikuje i sprovede, međutim u Čačku to još uvek nije javno prezentovano. Očekuje se da će u narednom periodu biti pojačana kampanja, jer je naša bolnica ušla u program za transplataciju organa – zaključuje Sretenović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Kултура | Вести | Одабране вести

Изложба шешира у Галерији Етнолошког музеја

22.02.2024
Вести | Одабране вести

Данас почиње 45. Међународни сајам туризма

22.02.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Концерт Јелене Гавриловић у Чачку

22.02.2024