Претрага
[rstr_selector]
Detalj sa izložbe Poslednja decenija Save Šumanovića

Čačanska „Noć muzeja“

Kulturna manifestacija „Noć muzeja“ ove godine se u Srbiji održava po 14. put pod nazivom „Velike i male revolucije“. U subotu 20. maja od 17.00 časova do 01.00 sat posle ponoći u više od 40 gradova, među kojima je i Čačak, građani će biti u prilici da prošetaju muzejima, galerijama i institucijama kulture i uživaju u premijernim izložbama i sadržajima osmišljenim samo za tu noć.
U Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ u Čačku pred posetiocima će biti izložba „Poslednja decenija Save Šumanovića“ koja predstavlja izbor od 28 slika koje pripadaju Šumanovićevom Šidskom periodu. Daniel Mikić, Kustos Galerije, održaće te večeri predavanje o životu i delu slavnog slikara pod nazivom „Kroz život Save Šumanovića“. Za Noć muzeja pripremili su se i učenici Umetničke škole iz Čačka, koji su u okviru stručne prakse slikali po uzoru na dela Save Šumanovića i koji će tokom predstojeće manifestacije dovršiti svoje radove. Ekskluzivno za Noć muzeja u Spomen-sobi Nadežde Petrović,biće predstavljeni predmeti iz zaostavštine porodice Petrović. Ovi predmeti se prvi put izlažu nakon konzervacije u Narodnom muzeju u Čačku.

noc-muzeja-boris-caksiran-plakat-obrIzložba i koncert u Domu kulture

Dom kulture je u Srednjem holu pripremio izložbu „Ličnost i revolucija – rekonstrukcija kostima“ kostimografa i slikara Borisa Čakširana. Posetioci će imati priliku da pogledaju rekonstrukciju odeće i uniformi iz filmova i serija koje su predstavljale istinite istorijske ličnosti, građene na činjenicama i fikciji koja potiče od istorijske građe u vremenu političkih previranja, revolucija i prevrata. Ovi artefakti rađeni su za filmove i serije: „Branio sam Mladu Bosnu”, „Pad dinastije Obrenović”, „Jastuk groba mog”… Otvaranje izložbe je u 21.00 čas. U Gornjem holu sa početkom u 23.00 časa biće održan koncert Tamare Ristić Kezz, kantautorke i live looping umetnice koja nastupa sama uz looper, klavijaturu i melodiku gradeći jedinstven spoj prirodnog i elektronskog, izvornog i modernog zvuka. Prateći program Noći muzeja u Domu kulture biće Izložba Nikole Žigona, koja je otvorena u Likovnom salonu.

„Poreklo muzičkih instrumenata kod Srba“

U Narodnom muzeju od 19.00 časova biće održano  predstavljanje knjige „Poreklo muzičkih instrumenata kod Srba“,  autora Igora Đurovića, a sat vremena kasnije radionica duboreza učenika Umetničke škole. Posetioci će moći da vide i izložbu „Poreklo muzičkih instrumenata kod Srba“, kao i stalnu postavku Muzeja u konaku Jovana Obrenovića.

Međuopštinski istorijski arhiv svoja vrata otvara od 19.00 časova, a posetioci će moći da pogledaju izložbu fotografija iz zbirke Salona, kao i stalnu postavku u Galeriji Arhiva.

Otkrivanje „Grada“

Za 19 časova i 30 minuta planiran je događaj pod nazivom otkrivanje „Grada” kada će na fasadi Ekonomske škole biti održano svečano postavljanje zidne slike „Grad” Umetničke kolaborativne grupe Dim Tim. U 20.00 časova u dvorištu Ekonomske škole biće održana video prezentacija delatnosti UKG Dim Tim i razgovor autora sa publikom o umetničkim radovima u javnim prostorima.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести