Претрага
[rstr_selector]

Čačanska opozicija bojkotuje sednice Skupštine grada

Čačanske opozicione stranke danas su napustile Skupštinu grada i odlučile su da bojkotuju dalja zasedanja. Aleksandar Tanasković, šef odborničke grupe Dveri, kaže da je ova odbornička grupa predložila opozicionim kolegama da formiranju Narodni parlament. Razgovori su u toku, a njihovi odgovori će se znati u narednom periodu.

– Skupština grada Čačka je izgubila svaki smisao da se u njoj radi, pre svega zbog toga što svi predlozi opozicije bivaju odbačeni, svaki amandman koji predlažemo je odbačen, na Skupštini se više ne može delegirati nijedna tačka dnevnog reda i ona je postajala jedno jalovo mesto, jalov debatni klub. U njoj se donose izveštaji koji kasne i po godinu dana. Iz tih razloga, odbornička grupa Dveri je predložila celokupnoj opoziciji formiranje Narodnog parlamenta. Razgovori su i dalje u toku, a kako će opozicione stranke odgovoriti na ovaj predlog, ostaje da vidimo u narednom periodu, kaže Tanasković.

Dveri: Vlast je prekršila odredbe Poslovnika koji je sama donela

U svom saopštenju Dveri su ukazale na to da je predsednik Skupštine na današnjoj sednici prekršio Poslovnik time što je jedna od tačaka dnevnog reda usvojena iako je za nju glasalo 37 odbornika, što nije kvalifikovana većina za donošenje odluke.

– Danas na izglasavanju jedne tačke dnevnog reda trebalo je da postoji 38 odbornika, što predstavlja kvalifikovanu većinu za donošenje odluke. Nažalost, vladajuća većina je prekršila tu odredbu i glasalo je 37 odbornika. Zbog toga ostale tačke dnevnog reda koje su se vezivale za tu tačku nisu mogle biti izglasane, ali u svakom slučaju vlast je prekršila odredbe Poslovnika koji je sama donela, zaključio je Aleksandar Tanasković.

Nova Srbija: U čačanskoj Skupštini ne postoji demokratija

Jedan od osnovnih razloga zbog kojih odbornici Nove Srbije nisu prisustvovali današnjoj sednici Skupštine je narušavanje demokratije za skupštinskom govornicom, kaže Miloš Marić, šef odborničke grupe Nove Srbije.

– Odbornička grupa Nove Srbije je više puta ukazivala da je donošenjem novog Poslovnika u Skupštini grada prestala da postoji demokratija, da je predsednik Skupštine uveo verbalni delikt u Skupštinu, da se pri pomenu predsednika Srbije deli opomena i isključuje sa sednice, kao i pri pomenu Srpske napredne stranke. Na jednoj od prethodnih sednica je čak i pozvao policiju što je po našem mišljenju presedan u parlamentarnoj borbi. Do sada nikada, bez obzira na sve oprečne stavove u Skupštini grada, uniformisana i naoružana lica nisu ulazila u Skupštinu, kaže naš sagovornik.

Po rečima Miloša Marića, opozicija je u više navrata tražila da jedna od tačaka dnevnog reda skupštinskog zasedanja bude poslovanje i rad fudbalskog kluba „Borac“, ali to do sada nije prihvaćeno.

– Ne postoji nikakav način da opozicione odborničke grupe predlože da se na dnevni red stavi finansiranje kluba „Borac”, kao i njegov rad i stanje u klubu. Mi smo nedavno ukazali na nepravilnosti u radu fudbalskog kluba „Borac”, ali zbog čega ići na Skupštinu ako mi po novom Poslovniku to ne možemo staviti na dnevni red Skupštine, kaže Marić.

Marić je pored toga nabrojao i brojne afere vlasti među kojima su zagađenje Lupnjače i Zapadne Morave, sadnja sto stabala javora na obali Zapadne Morave, rušenje objekta u Hajduk Veljkovoj, izgradnja „tetkinog zida“ u Loznici, kupovina novogodišnje jelke, kao i postavljenja direktora javnih preduzeća i ustanova od strane nekvalifikovanih lica.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *