Претрага
[rstr_selector]

ČAČANSKA PRIVREDA: Izvoz veći nego prošle godine

Za prvih 5 meseci ove godine čačanski privrednici izvezli su robu u vrednosti od 87 miliona dolara, što je 13% više u odnosu na isti period prethodne godine, saopštila je Gorana Tanasković, rukovodilac čačanske filijale Privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga.

– Skoro 70% našeg izvoza odnosi se na sveže voće i povrće: jabuke, kajsije, zaleđene maline, jagode, kao i semena i sadnice. Naši privrednici izvoze i prerađevine od voća i povrća, npr. kompanija „Chipsway“ bavi se izvozom čipsa i pirea, zatim imamo prerađevine u vidu marmelade, kiseli program u vidu ajvara i paprike, a i mala količina rakije odlazi na strano tržište. Što se tiče industrije, naviše se izvoze proizvodi od gvožđa i čelika, odmah zatim odeća i obuća, a ono što je važno jeste da taj procenat raste iz godine u godinu. Veliki deo našeg izvoza, čak 18%, odnosi se na alate, mašine, rezervne delove za te mašine, dok se nešto manji procent odnosi na plastične mase, municiju i ostala pirotehnička sredstva, rekla je Tanaskovićeva.

Čačanska privreda je uvozno zavisna

 – Naši privrednici najviše uvoze smrznutu i svežu ribu, kao i južno voće. Što se tiče industrije, sa stranog tržišta nam dolaze profili od legura, aluminijuma, cinka i bakra, i oni nam služe kao poluproizvodi za dalju proizvodnju, a učestvuju negde oko 19% od ukupnog uvoza. Zbog specifičnosti našeg velikog uvoznika i zastupnika „Škode“, najveći procent uvoza odnosi se na drumska vozila i pribore i delove za ta vozila, čak 30%.  Ukupan uvoz za prvih 5 meseci iznosi 125 miliona dolara, što je 2,5% više u odnosu na prošlu godinu. Čačanska privreda je uvozno zavisna, ali iz ovih podataka vidi se da se radi o uvozu vozila koja se ne proizvode na našem području, kao i o mašinama i profilima koji služe za dalju prerađivačku industriju, objasnila je naša sagovornica.

 

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Вести | Одабране вести

Сајам вина на Градској плажи у Чачку

12.07.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Конкурс Културног центра Чачак за излагање у 2025. години

10.07.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Међународни Врњачки карневал до 14. јула у Врњачкој бањи

08.07.2024