Čačanski izdavači na Sajmu knjiga

Čačanski izdavači na Sajmu knjiga

Čačanski izdavači ove godine će se na 61. Međunarodnom Sajmu knjiga u Beogradu predstaviti sa skoro 100 naslova

0

Izdavači iz Čačka su između dva sajma objavili značajan broj naslova. Izdavačka kuća „Pčelica“ predstavlja se sa više od 70 novih izdanja. Bojana Jovanović, glavni urednik ove izdavačke kuće kaže da će imati i veliki broj promocija raspoređenih od utorka do subote.

– Predstavljaćemo naša nova izdanja, ali ćemo predstaviti i treće, finalno izdanje edicije „Deca čitaju srpsku istoriju“. Time zaokružujemo ovu ediciju na kojoj smo radili tri godine i koja ima 24 knjige. U projekat je bio uključen veliki broj ilustratora, a autor edicije je poznati pisac za decu Slobodan Stanišić. Promovisaćemo i značajnu ediciju „Kneginje i kraljice dinastija Karađorđević i Obrenović“ istoričarke Ivane Spasović. Edicija je još značajnija kad se zna da se prvi put u književnosti za decu govori o ženama vladara koji su bili veoma dominantni u periodu svojih vladavina. Naravno,imaćemo i veliki broj promocija naših pojedinačnih izdanja: Raše Popova, Ljubivoja Ršumovića, Branka Miloradovića, Silvije Otašević, Vesne Aleksić, Tanje Peternek, Jane Janković, Zorice Bajford i drugih, rekla je Jovanović.

Mali izdavač, veliki književni poduhvati

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ će na 61. Sajmu knjiga u Beogradu nastupiti već u ponedeljak, 24.oktobra. Urednica izdavačke delatnosti biblioteke, Danica Otašević, kaže da će tog dana u programu „Izdavačke tačke – Disovo proleće“ biti predstavljen doprinos čačanske biblioteke srpskoj kulturi i izdavaštvu.

– Ovo predstavljanje uvršteno je u zvanični program beogradskog Sajma knjiga jer su nas prepoznali kao malog izdavača koji čini značajne izdavačke poduhvate. Sledeći nastup biblioteke je u četvrtak, 27.oktobra kada ćemo učestvovati na forumu Bibliotečkog društva Srbije u okviru tema nabavka i otkup knjiga, javne nabavke i drugo. Naš direktor, Bogdan Trifunović,kao predsednik Bibliotečkog društva, pokušaće da komentariše ove teške teme kroz javnu raspravu. Treći nastup imaćemo u petak, 28.oktobra kada ćemo predstaviti laureate 53. Disovog proleća, rekla je Otašević.

„Legende“ već 20 godina prisutne na Sajmu

Izdavačka kuća „Legende“ ove godine će na Sajmu predstaviti 15 novih naslova. Kako kaže urednik „Legendi“, Dragan Biserčić, ova izdavačka kuća je na Sajmu knjiga prisutna već 20 godina.

– Ukupno imamo više od 350 naslova. Ove godine predstavljamo uglavnom izdanja domaćih autora iz Čačka, Beograda, Užica… Teško je bilo koga izdvojiti, ali moram da pomenem Antonija Đurića i njegove „Zapovesti Srbije“. Knjiga govori o prvom srpskom obaveštajcu iz Prvog svetskog rata, rekao je Biserčić.

POSTAVI ODGOVOR