Čačanski Muzej i Arhiv dobijaju novo lice

Čačanski Muzej i Arhiv dobijaju novo lice

Najavljena je rekonstrukcija fasade starog Načelstva, čeka se da gradska uprava raspiše tender za izbor izvođača radova

0

Zgrada koja je 1877. godine izgrađena za potrebe Načelstava okruga čačanskog, u kojoj danas funkcionišu dve ustanove kulture – Narodni muzej i Međuopštinski istorijski arhiv, uskoro će dobiti novu fasadu. Lela Pavlović, direktorka Arhiva kaže da je prošlo četrdeset godina od kada je poslednji put urađena fasada na zgradi, zbog čega je Zavodu za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu upućen zahtev za izdavanje rešenja o utvrđivanju uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite. Odgovor koji je stigao iz kraljevačkog Zavoda prosleđen je gradskoj upravi i čeka se da ona raspiše tender za izbor izvođača radova.

U planu i drugi radovi na zgradi

Nakon završene prve faze koja se odnosi na novu fasadu, u planu su i radovi na ogradi, kao i restauracija dve kapije: prve u Gospodar Jovanovoj ulici, i druge koja se nalazi na ulazu u muzej, objasnila je Pavlovićeva, i najavila rekonstrukciju tavanskog prostora kao treću fazu.
– Nadamo se da će do kraja godine izgled centra grada osvežiti zgrada sa novom fasadom, kao i to da će u bliskoj budućnosti zgrada starog Načelstva biti u potpunosti renovirana, izjavila je Lela Pavlović.

POSTAVI ODGOVOR