Čačanski Muzej obeležava jubilej od završetka Srpsko – turskih ratova

Čačanski Muzej obeležava jubilej od završetka Srpsko – turskih ratova

- Cilj izložbe je da se evocira sećanje na učešće sveštenstva i monaštva Čačka i okoline u ratovima za oslobođenje četiri okruga u južnoj Srbiji, kaže Delfina Rajić

0

Čačanski Narodni muzej u saradnji sa Arhivom Srpske pravoslavne crkve, organizuje izložbu arhivskih dokumenata pod nazivom „Čačansko sveštenstvo u Srpsko – turskim ratovima 1876-1878” koja će biti otvorena sutra u Galeriji muzeja sa početkom u 19 časova. Delfina Rajić, direktorka muzeja, kaže da se izložba priređuje povodom jubileja 140 godišnjice od završetka srpsko – turskih ratova.

Većina dokumenata biće prvi put predstavljena javnosti

– Cilj izložbe je da se evocira sećanje na učešće sveštenstva i monaštva Čačka i okoline u ratovima za oslobođenje četiri okruga u južnoj Srbiji i to Topličkog, Niškog, Pirotskog i Vranjskog. Pored vojnih obveznika, u ovim ratovima aktivno učešće uzeli su i sveštenici iz čačanskog, rudničkog i užičkog okruga, dok je grad Čačak bio centar okupljanja ruskih dobrovoljaca u vreme bitaka na Javoru 1876. godine. Na izložbi će biti prikazana dokumenta crkvenog porekla od kojih će većina prvi put biti prezentovana javnosti. Autor izložbe je Miloš Matijević, arhivista Arhiva Srpske pravoslavne crkve, ispričala je Delfina Rajić.

POSTAVI ODGOVOR