[rstr_selector]

Čačanski privrednici predlažu izmene Zakona o eksproprijaciji

Čačanski privrednici su pokrenuli inicijativu za izmenu Zakona o eksproprijaciji prema kojoj bi zemljište koje obuhvata industrijske zone ubuduće bilo kategotisano kao javna svojina. Na taj korak su se odlučili jer su privrednici koji žele da kupe prostor u industrijskoj zoni u Konjevićima, poslednjih dana suočeni sa problemom da jedna parcela ima više vlasnika sa kojima je teško postići dogovor. Mihailo Jović, član Gradskog veća zadužen za privredu, kaže da ima slučajeva gde jedna parcela ima i po 15 vlasnika i da je teško rešiti taj problem.

Izmena Zakona o eksproprijaciji je najbrže rešenje

– Problemi koji postoje su vlasničke strukture. Imamo primer gde jedna parcela površine od jednog hektara ima 15 vlasnika i potencijalni investitori teško da mogu da preseku taj čvor. Zbog toga su čačanski privrednici započeli inicijativu promene zakonske regulative koja će nam omogućiti da industrijsku zonu brže privedemo nameni. U razgovoru sa NALED-om je dogovoreno da pošaljemo predlog izmene zakona, odnosno člana Zakona o eksproprijaciji gde bi praktično samo dopisali da na eksproprijaciju imaju pravo i industrijske zone, odnosno zemljište koje je potrebno za izgradnju indrustrijskih zona. Grad je morao da pomogne privrednicima u budućoj industrijskoj zoni, naročito jer tamo postoje uspešne firme kao što su Unipromet, Stax Technologies, Vibet i druge i mi smo zbog njih morali da krenemo da opremamo industrijsku zonu, a najbrži mogući način rešavanja problema je izmena Zakona o eksproprijaciji. Po važećim zakonima niko ne može da natera nekoga da radi nešto na svojoj privatnoj svojini tako da je pregovaračka pozicija privrednika koji bi tu želeli da ulažu veoma loša. Pored Zakona o eksrpoprijaciji, predviđeno je donošenje Zakona o komasaciji, odnosno ukrupnjavanju poseda, ali mi smo u razgovoru sa stručnim službama došli do tog zaključka da je najbolje promeniti taj član zakona o proglašenju javnog dobra i to je najbrži put do rešavanja svih problema.

Vlasnici parcela imaju velike prohteve, kaže Jović

– Pored toga, problem je i što su vlasnici postojećih parcela pomalo nerealni u svojim zahtevima. Cena koju oni nude je neuporedivo viša od opremljenog zemljišta u industrijskim zonama na primer u Šapcu i Zrenjaninu. Tamo je cena jednog ara 900 evra, a ovde cene idu i do 1500 i 2000 evra što je zaista previše i po meni su to nerealne cene. Privreda ne može to da plati, a doći ćemo do toga da nas izbegavaju potencijalni investitori koji će odlaziti na neke druge lokacije, a mi ćemo ostati sa tim zemljištem koje neće biti aktivno. Da pomenem i to da se trenutno priprema Plan detaljne regulacije Konjevići tako da će svi naši planovi biti ozvaničeni i mislim da će to svakako uticati na postizanje neke pravednije cene, odnosno ekonomski prihvatljivije. Onog trenutka kada se to zemljište bude proglasilo za gradsko građevisnko zemljište, odnosno zemljište na kome će biti izgrađena Industrijska zona, poreske prijave će biti malo veće, tako da će vlasnici početi da vagaju da li se isplati da se na tim parcelama gaje neke biljne vrste koje su do sada gajili, ili da zemljište prodaju po nekoj ipak prihvatljivijoj ceni.

Rešavanje ovog problema prioritet za ceo grad

Aleksandar Milojević, predsednik Poslovnog udruženja „Gradac 97“ je istakao da je u ovom trenutku otkup zemljišta industrijske zone pioritetno pitanje za veliki broj čačanskih provrednika.
– Svima nama koji nešto radimo i razvijamo svoj posao, potrebni su novi prostor i nove lokacije. Rešavanje tog problema buduće Industrijske zone je nešto što je prioritet za ceo grad. To nema veze sa pojedinačnim zahtevima i to je nešto što mi čekamo 20 godina i više, i tek sada je počelo da se na tome zaista radi.
U čačku ima dosta malih i srednjih firmi kojima treba od 20 do 50 ari, ili do hektar zemlje. Prema nekoj evidenciji iz Foruma privrednika, preko trideset firmi je zainteresovane za neku vrstu izgradnje poslovnog prostora na toj lokaciji. Sada je najbitnije da se pokrene inicijativa za rešavanje zakonske regulative, da se što pre omogući otkup zemljišta i nakon toga, ukoliko se svi ti uslovi ispune, da sva ta infrastruktura bude lako dostupna. To je sada najvažnije jer ako ne možete da razvijate posao i tapkate u mestu, onda vas konkurencija vrlo lako gazi i vi ne možete biti ni konkurentni, a kamoli ići napred, zaključio je Aleksandar Milojević.

 

Поделите вести

3 Responses

  1. Na Jelici i Dragacevu imate na desetine i stotine hektara slobodnog zemljista. Vlasnici jedva cekaju da im neko ponudi 30/40/50-€ po aru. Ako Nemac i Kinez idu po celom svetu, mozete gospodo i vi na Jelicu i Dragacevo. Ja sam na toj relaciji isao biciklom. Sta je problem da vi sad idete DZIPOM. Ili platite po mojoj proceni ili gradite u Dragacevu. I ja vasu robu na trzistu placam koliko vi kazete. Moje hocu ili necu. A i vi godpodo uzmi plati ili poljubi i ostavi, pali dzipa i u Dragacevo. Pojedinci opljackali Drzavu, opljackali radnu snagu i sad dosli na red mi vlasnici parcela. GOSPODO, PLATI, POPIJEMO PO KAFU i TVOJA JE PARCELA. Samo se kod nas otima a svukuda u svetu se placa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *