Претрага
[rstr_selector]

Čačansko „Gradsko zelenilo“ najavljuje nove aktivnosti

Dragan Nikolić, direktor Gradskog zelenila u Čačku, skreće pažnju na nedostatak sistema zalivanja kao što je onaj u velikom parku, a koji se nalazi u fazi rekonstrukcije. Nažalost, trenutno ne postoje tehnički, ni finansijski uslovi za njihovo proširenje. Nisu ostavljena ključna mesta u gradu gde bi voda mogla da se koristi na taj način, nerešeno je pitanje plaćanja, a uprkos tome što postoje razne inicijative, troškovi bi uglavnom bili preveliki.

Zavidna dinamika rasadnika

– Svake godine zasadimo na desetine hiljada biljaka i taj broj se samo udvostručava. Nažalost, postoje nesavesni građani koji odnose zasade, pa ovom prilikom apelujemo da to ne čine. Akciju je podržao Resor zaštite životne sredine i u toku prošle godine su postavljene dve, a za ovu godinu je u planu još kupȃ koje će biti napunjene cvećem, tako da ih na kraju imamo ukupno dvadeset. Aktivnosti su brojne, stalno smo angažovani i posvećeni radu, kaže Nikolić.

Pilot-projekat „Kompostana“

Prošle godine počeo je da funkcioniše pilot-projekat pod nazivom „Kompostana“. Njegova poenta sastoji se u upotrebi energije otpadne zelene biljne mase, koja može da se melje i koristi kao ogrev. Sem toga, deo posečenog drveća se, u saradnji sa „Crvenim krstom“ donira licima slabijeg socijalnog statusa i radi se na sređivanju pitanja nagomilanog zelenog otpada, pre svega trave i opalog lišća. Kada nastane kompost, biće vraćen na javnu površinu, kao i sve materije koje su se gubile sa određenog prostora. Pored pospešivanja rasta biljaka, kompostiranjem će emisija ugljen dioksida biti smanjena za četrdeset do šezdeset odsto.

– Delujmo lokalno, rešavajmo opšti problem, poručuje Nikolić.

Proširenja na gradskom groblju

Gradsko zelenilo je, između ostalog, zaduženo za održavanje gradskog groblja. Mišljenje direktora je da ono svakako može bolje, ali je, s obzirom na dugogodišnju zapuštenost, sa trenutnim kapacitetima preduzeto koliko se moglo. U planu je raspisivanje tendera za izrađivača projekta izgradnje pomen-sale. Kako se daće ne bi održavale na samom grobnom mestu, niti skrnavila susedna, a psi lutalice raznosili hranu po okolini, biće određen poseban prostor za posluživanje hrane nakon obavljenog obreda i regulisanje odlaganja zaostalog smeća na pravi način.

U planu je proširenje za tri hektara, uređenje oproštajnog platoa i toaleta. Nikolić još apeluje na građane da na vreme izmiruju svoje finansijske obaveze, kako ne bi dolazilo do opomena i izvršenja. Mada cene nisu menjane pet godina, prilikom izvršenja troškovi postaju znatno veći.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *