Претрага
[rstr_selector]
Foto: Dženarika Info

Čajetina: Projekat Agro biznis centra – inovacija u Srbiji

Oko 65 odsto stanovnika opštine Čajetina živi i radi u seoskoj sredini, a oko dve hiljade poljoprivrednih gazdinstava registrovano je u ovoj opštini. To je brojka koja varira, ali oko hiljadu gazdinstava je aktivno, odnosno ima ulaganja, pa je Opština Čajetina i ove godine opredelila budžet za direktne podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, kaže Marko Marić, direktor Zlatiborskog Eko agrara.

– Kao i prethodnih godina, tako smo i ove godine imali nekih 40 miliona dinara na raspolaganju, koji će u tri javna poziva biti potrošeni. Dva kruga, odnosno dva javna poziva su završena u maju i junu, a treći će da traje do 1. novembra. To pokazuje da su direktni podsticaji kojima podržavamo poljoprivredu dobro opredeljeni, a da proizvođači ulažu u svoja gazdinstva.

„Posebno važan deo budžeta je ulaganje u formiranje budućeg Agro biznis centra“

– Ono što je bitnije je investicioni deo budžeta, odnosno sve ono što radimo sa ciljem formiranja Agro biznis centra čija bi lokacija trebalo da bude u Krivoj Reci. To je još ozbiljniji segment priče i tu je ono što je većinska stavka u našem budžetu. Nabavljena je mehanizacija sa svim propratnim mašinama adekvatna za zlatiborsko brdsko-planinsko područje, koja stoji na raspolaganju svim stanovnicima opštine kojima je to potrebno i to po subvencionisanim cenama. Projekat Agro biznis centra na teritoriji opštine Čajetina je jedna inovacija u Srbiji, odnosno za sada je to jedini projekat tog tipa na teritoriji cele države, rekao je direktor Zlatiborskog Eko agrara.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *