Претрага
[rstr_selector]
Foto: KJP Zlatibor

Čajetina: Uskoro čipovane kante i nov sistem obračuna naknade za odvoženje smeća

Opština Čajetina intenzivno radi na unapređenju sistema upravljanja komunalnim otpadom, sa ciljem realizacije ekoloških planova usmerenih na to da postane prva ekološka opština u Srbiji. Kao jedna od mera tog unapređenja je i softversko očitavanje količine otpada po jednom domaćinstvu, koje bi trebalo da zaživi sledeće godine, najavljuje Vera Blagojević, rukovodilac komunalne službe Komunalnog javnog preduzeća „Zlatibor“ iz Čajetine.

– Sva naša vozila koja budu sakupljala kako reciklabilni, tako i mokri otpad, imaće odgovarajuću opremu koja će čitati podatke sa čipova postavljenih na kante i kontejnere. I vozači iz komunalnog preduzeća će imati mogućnost da automatski ubeleže da li je neko dobro selektovao otpad, ili uopšte nije izneo kantu ili je možda izneo otpad pored kante, što nama automatski signalizira da on ima nedovoljan broj kanti, objašnjava Vera Blagojević.

Primenom ovog sistema biće omogućen i nov način obračuna naknade za korišćenje ove komunalne usluge, navodi sagovornica.

– Ovo rešenje je i dobra platforma za budući tarifni sistem, kada će se preći sa obračuna po kvadratu na obračun broja odvoženja otpada iz jednog domaćinstva. Sve kante koje se postavljaju na teren se čipuju, kako bi kasnije ti podaci o broju sakupljanja, broju posuda i broju korisnika, mogli da se očitaju elektronskim putem.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести