[rstr_selector]

Čajetinci obeležavaju Dan opštine protestom ispred zgrade Vlade

Rukovodstvo opštine Čajetina će zajedno sa građanima u ponedeljak 2. jula, protestovati na platou ispred zgrade Vlade Srbije zbog odluke države da jedan deo područja ove opštine proglasi za Park prirode. Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, kaže da će ovaj protest ujedno biti i obeležavanje Dana opštine i naglašava da je ovo jedini način da se ukaže na to da je reč o nezakonitom aktu.

„Nema političkih ciljeva, tražimo samo da nam omoguće pravo na rad“

– Razlog našeg okupljanja je insistiranje predstavnika Vlade Srbije da ostane na snazi nezakonita odluka o proglašenju Parka prirode „Zlatibor“. Umesto da priznaju da su pogrešili, oni i dalje nastavljaju da šire granice tog parka, a na to nemaju pravo jer naseljena mesta ne ispunjavaju uslove za Park prirode. Nismo istakli nikakve političke ciljeve, samo tražimo da se poštuje Ustav Republike Srbije i zakoni i da nam omoguće pravo na rad što je zagarantovano ustavno pravo svakog građanina Srbije. Mi smo pred Ustavnim sudom pokrenuli postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe o proglašenju Parka prirode „Zlatibor“, kao i predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o izradi Prostornog plana područja posebne namene Parka prirode koji po istim predlozima nije doneo odgovarajuću odluku. Zamolili smo predstavnike vlasti da dalje ništa ne rade dok se Ustavni sud ne izjasni po našoj inicijativi. Na kraju nam ništa drugo nije preostalo nego da okupimo narod i pozovemo sve građane da nam pomognu da se čuje naš glas, navodi Stamatović.

„Ako se nastavi sa pravnim i političkim nasiljem radikalizovaćemo proteste“

Čajetinci će se okupiti u ponedeljak u 14 časova ispred Crkve Svetog Marka odakle će krenuti do zgrade Vlade i tamo obeležiti Dan opštine.

– Želimo da na ovaj način pokažemo da je jedna mala opština bila prinuđena da izmesti proslavu Dana opštine ispred zgrade Vlade jer predstavnici Vlade nisu hteli da nas prime da razgovaramo o odlukama koje su bitne za građane Čajetine. Nećemo odustati i ako budu dalje nastavili sa ovim i pravnim i političkim nasiljem, mi ćemo svoje proteste radikalizovati, istakao je predsednik Opštine Čajetina.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *