Celodnevna nastava u OŠ „Ratko Mitrović“

Celodnevna nastava u OŠ „Ratko Mitrović“

Program celodnevne nastave potpuno je besplatan i podrazumeva ne samo školski program, nego i izradu domaćih zadataka i učenje tako da roditelji u toku poslepodneva vreme sa decom mogu da provode rasterećeni od školskih obaveza svoje dece

0

Od naredne školske godine u Osnovnoj školi „Ratko Mitrović“ u Čačku biće zastupljen i program celodnevne nastave koji podrazumeva boravak dece u školi od sedam i trideset do 16.00 časova. Direktor ove škole, Đuro Ceranić, tvrdi da ovaj vid nastave ima izuzetne efekte i da deca koja ga pohađaju pokazuju najbolje rezultate na kraju četvrtog razreda.

– Celodnevna nastava pruža mnogo veće mogućnosti za individualan rad nego što je to slučaj kod klasične nastave. To se odnosi i na rad sa nadarenim učenicima, ali i na rad sa onim učenicima koji ne mogu baš na najbolji način da prate nastavu. Jednostavno, postoji mnogo više vremena, dve su učiteljice sa decom u odeljenju i ima mnogo više načina i metoda ad se deca aktivnije uključe i da postižu bolje rezultate, kaže Ceranić.

Školske obaveze se završavaju u školi

Direktor Osnovne škole „Ratko Mitrović“ objašnjava da program celodnevne nastave funkcioniše u dve prostorije.

– U jednoj prostoriji deca uče i tu se nalaze i ormarići u kojima oni ostavljaju svoje knjige na kraju radnog dana, a kući ih nose samo petkom da bi roditelji mogli da pogledaju šta su i kako deca radila. Druga prostorija služi za odmor i relaksaciju gde deca izvode neke vannastavne aktivnosti i odmaraju se. Inače, svakog dana postoji vreme za konsultacije kada roditelji mogu da dođu i porazgovaraju sa učiteljima o napredovanju i radu njihove dece. Takođe, škola je obavezna da deci obezbedi dva obroka, doručak i ručak, ali roditelji to ne moraju da prihvate kao obavezu ako ne žele. Moram da pomenem da je ovaj program potpuno besplatan i da podrazumeva ne samo školski program, nego i izradu domaćih zadataka i učenje tako da roditelji u toku poslepodneva vreme sa decom mogu da provode rasterećeni od školskih obaveza svoje dece, naglašava Ceranić.

POSTAVI ODGOVOR