Cena daljinskog grejanja u Čačku biće poznata krajem septembra

Cena daljinskog grejanja u Čačku biće poznata krajem septembra

Trenutnom cenom grejanja JKP za grejanje „Čačak“ pokriva sve troškove poslovanja, a ukoliko energenti na svetskom tržištu poskupe više od 5 odsto u odnosu na sadašnju cenu, Čačani će skuplje plaćati uslugu grejanja u narednoj sezoni

0

Da li će u Čačku biti poskupljenja daljinskog grejanja u narednoj grejnoj sezoni, znaće se krajem septembra kada JKP za grejanje „Čačak“ bude potpisivalo ugovor za nabavku energetanata, a to će zavisiti od trenutne cene energenata na svetskom tržištu i kursa dolara, kaže Tanja Todorović, finansijski direktor u ovom preduzeću.

Cena grejanja uslovljena cenom energenata i kursom dolara

– Preduzeće je u skladu sa uredbom i metodologijom za izračunavanje cena usluga grejanja u obavezi da do 1. septembra preda osnivaču predlog za usvajanje nove cene za usluge grejanja tokom grejne sezone koja počinje 15. oktobra. Ono što je nama poznato jeste da su cene energenata u odnosu na mart mesec za sada povećane oko 10 odsto, ali mi sada nemamo potrošnju, već se naplaćuje samo fiksni deo cene usluga. Videćemo kako će se kretati cena energenata na svetskom tržištu u trenutku kada budemo potpisivali novi ugovor za snabdevanje, a to će se dogoditi oko 30. septembra. Tada će nam biti poznati elementi za formiranje cene na koju utiče i kurs dolara tako da ćemo videti šta će se tada događati. Mi za sada možemo da podnesemo ovu cenu koja nam pokriva sve troškove poslovanja. Ukoliko dođe do nekog većeg poskupljena iznad 5 odsto u odnosu na sadašnju cenu, mi ćemo biti prinuđeni da povećamo cenu usluge grajanja, rekla je Tanja Todorović.

POSTAVI ODGOVOR