Cena grejanja u Čačku ostaje ista

Cena grejanja u Čačku ostaje ista

Zahvaljujući slabljenju dolara u odnosu na dinar, ali i uštedama u Javnom preduzeću za grejanje „Čačak“, cena grejanja u Čačku se za grejnu sezonu 2017/2018. neće se menjati

0

Čačansko Javno preduzeće za grejanje u novu grejnu sezonu ulazi bez duga prema „Srbijagasu“, a Danko Ćalović, direktor preduzeća, podseća da je taj problem rešen kreditom iz januara ove godine. On kaže da je to ujedno omogućilo i da građani izmiruju dug za grejanje na rate i naglašava da naplata potraživanja iznosi 100% u odnosu na fakturisano u tekućoj godini. Ćalović posebno ističe da grejanje neće poskupljivati u predstojećoj grejnoj sezoni.

– U odnosu na proteklu godinu gas je značajno poskupeo u dolarskom iznosu, čak do 20 odsto, ali je i dolar oslabio u odnosu na dinar. Pri tom, mi smo već dve godine, a posebno prošle, vršili veoma opsežne restriktivne mere uštede u samom preduzeću, kako organizacione, tako i tehnološke. Zahvaljujući tome, uspećemo da održimo sadašnju cenu grejanja. Jedina smetnja može da bude situacija ekstremnog skoka dolara u odnosu na dinar, kada bismo morali da povećamo cenu. Ipak, za sada, mislim da ćemo uspeti da održimo ovu cenu i da ne dozvolimo poskupljenje grejanja, kaže Ćalović.

Uštedama do potencijalnog smanjenja cene grejanja

Direktor Javnog preduzeća za grejanje „Čačak“ napominje da sve uštede imaju svoje granice i da je ovo preduzeće dostiglo neke od njih.

– Inače, što se tiče našeg ukupnog duga, možemo da konstatujemo da se u poslednje tri godine naš dug iz godine u godinu smanjuje, između ostalog i zbog manjih troškova. Zbog toga očekujemo da će u naredne dve do tri godine ovo preduzeće poslovati bez dugovanja. Time bismo stvorili uslove za razmatranje smanjivanja i prilagođavanja cene grejanja, rekao je Ćalović.

POSTAVI ODGOVOR