Cena maline stići će iz Poljske

Cena maline stići će iz Poljske

Malinari, hladnjačari i Vlada formirali su juče komisiju koja će ovih dana otputovati u Poljsku radi sagledavanja stanja na tržištu maline i utvrđivanja realne cene; protesti i dalje na stend baju

0

Na jučerašnjem sastanku malinara sa hladnjačarima, ministrima i predsednicom Vlade nisu napravljeni nikakvi konkretni pomaci, ali je oformljena komisija koja će otputovati u Poljsku radi sagledavanja stanja na tržištu maline i utvrđivanja realne cene. Ovo je izjavio Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije, koji napominje da bi Komisija svoje predloge trebalo da iznese pred malinare u naredni četvrtak, po povratku iz Poljske, a da će malinari, ako budu nezadovoljni predlozima, tada radikalizovati svoje proteste, odnosno da do tada protesta neće biti.

– U ime Asocijacije malinara neće ići niko jer sam ja bio predložen ali sam odustao. Naš predstavnik će biti doktor Aleksandar Leposavić koji je merodavan da bude član ovakve Komisije i koji izuzetno dobro poznaje ovu materiju. Smatramo da je tako najbolje da posle neko ne bi pogrešno protumačio odlazak u Poljsku jednog proizvođača sa izvoznicima i hladnjačarima jer bi mogla da se javi sumnja na mogućnost korupcije. Od doktora Leposavića očekujemo da se vrati sa informacijom kakve su akontne cene u Poljskoj koju u ovom trenutku mnogi vide kao lidera u malinarstvu koji ugrožava Srbiju. Naš zahtev ostaje isti, 1,83 evra, kaže Radović.

Smanjenje uvoza maline možda iduće godine

Predsednik Asocijacije malinara Srbije kaže i da su na jučerašnjem sastanku pokušali da sa premijerkom razgovaraju o smanjenju uvoza maline, ali im je rečeno da će to možda biti moguće naredne godine. Takođe, on kaže da su malinari kategorični u stavu da se protesti radikalizuju ukoliko vesti posle povratka članova komisije iz Poljske ne budu povoljne.

– Mi ćemo u nekoj mirnoj zoni biti do četvrka, a tada ćemo znati šta ćemo dalje. Ne bude li na tom sastanku u četvrtak dogovoreno nešto normalno za poljoprivredne proizvođače, mi moramo preduzeti neke radikalnije mere nego do sada. Jednostavno, ne možete dozvoliti da vas neko pokrade ili omalovažava, rekao je Radović.

POSTAVI ODGOVOR