Претрага
[rstr_selector]

Centar za socijalni rad u Čačku obeležava 60 godina postojanja

Centar za socijalni rad ove godine obeležava šestu deceniju postojanja, a u okviru proslave jubileja u planu je stručni skup koji će se baviti temom lišenja poslovne sposobnosti, kaže Branimirka Radosavčević, direktorka Centra za socijalni rad grada Čačka.

– Taj skup će se održati krajem oktobra i početkom novembra s obzirom na toda 24. novembra Centar za socijalni rad puni 60 godina svog postojanja, a tek ćemo definisati predavače i učesnike, odnosno koga ćemo pozvati na taj skup.

Ko ima pravo na usluge Centra za socijalni rad?

Pravo na besplatan obrok u Narodnoj kuhinji mogu ostvariti pojedinci ili porodice koji su korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć, odnosno koji iz drugih socijalnih razloga nisu u mogućnosti da zadovolje osnovne životne potrebe po proceni stručnog tima Centra za socijalni rad.

– Prema podacima iz meseca jula ove godine, broj korisnika besplatnih obroka u Crvenom krstu je 703 među kojima imamo oko 274 porodice. Ovo pravo se obezbeđuje preko Narodne kuhinje Crvenog krsta grada Čačka jednom dnevno i obuhvata izdavanje toplog obroka radnim danima i suvog obroka vikendom, kaže Radosavčević.

Vrlo važni vidovi pomoći koju pruža Centar za socijalni rad su novčana pomoć za nabavku ogreva i novčana pomoć za nabavku školskog pribora. Ove vrste pomoći su najtraženije u ovo doba godine.

– Za ovu godinu grad Čačak je obezbedio ukupno 8.125.000 dinara za 625 korisnika novčane pomoći za nabavku ogreva, tako da će svaki korisnik dobiti po 13.000 dinara za ove namene što je isti iznos kao prošle godine. Što se tiče novčane pomoći za nabavku školskog pribora, za te namene obezbeđeno je ukupno 600.000 dinara i prema našoj evidenciji oko 136 porodica će imati pravo na ovu vrstu pomoći pri čemu će porodica sa jednim detetom dobiti 2500, sa dvoje dece 3000, a sa troje i više dece 4000 dinara i ovi iznosi su uvećani u odnosu na prošlu godinu, navodi Radosavčević.

Pravo na nabavku školskog pribora priznaje se deci koja redovno i po prvi put pohađaju razred osnovne ili srednje škole, a koja su bez roditeljskog staranja ili pod starateljstvom onih koji koriste novčanu socijalnu pomoć, kao i deci koja se po proceni stručnog tima Centra za socijalni rad nalaze u teškoj materijalno-socijalnoj situaciji.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *