[rstr_selector]

Cevi pucaju od starosti i hladnoće

Kvarovi na vodovodnoj mreži u Čačku ove zime su se najčešće dešavali u Atenici, Ljubiću i industrijskoj zoni. Prema rečima Vladimira Đinića, šefa održavanja u „Vodovodu”, česti kvarovi nisu zaobišli Skopsku i Knićaninovu ulicu, kao ni ulice Braće Novičića, Nikole Tesle i Mila Ivkovića. Ukupan broj pucanja cevi ove zime je veći od osamdeset, a kao glavni razlog Đinić navodi hladno vreme i dotrajalost cevi.

– Ne znam da kažem zašto se to dešava baš u vremenima velikih minusa. Dolazi do izdvajanja kiseonika iz vode i vazduh počinje da luta po cevima i nalazi neka slaba mesta, pa kad ih nađe dolazi do pucanja. Desilo nam se u Skopskoj ulici da dva sata posle saniranja kvara cev dva puta eksplodira, a to znači da je cev bukvalno razneta u dužini od pola metra. To su ili neki vazdušni udari kroz cevi ili neki višak vazduha ili nešto treće. Ne znam. To ćemo tek analizirati, da vidimo šta se dešava i da li to možemo da predupredimo. Bukvalno sve lokacije u gradu su bile podložne ovim havarijama, kaže Đinić.

Cevi u Vladike Nikolaja iz 1955.

Kao primer dotrajalosti cevi, Vladimir Đinić navodi Ulicu Vladike Nikolaja u kojoj se nalaze takozvane engleske cevi postavljene 1955. godine.

– „Vodovod” Čačak je formiran te godine, a većina cevi u Čačku danas je iz 60-ih i 70-ih godina prošlog veka. U nekim delovima grada smo radili rekonstrukcije, ali nikada nismo, recimo, uradili rekonstrukciju celog jednog kvarta da bismo sad mogli da kažemo da tu imamo sasvim čistu situaciju. Mi sukcesivno menjamo cevi, radimo nove mreže, ali nigde nemamo celinu. Mada, ne mora da znači ni da je starost cevi uvek uzrok pucanja. Imali smo pucanja i na mestima na kojima smo pre sedam, osam do deset godina izvršili zamenu cevi, ističe Đinić.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *