Претрага
[rstr_selector]
Ilustracija

Cisterne sa vodom na nekoliko lokacija u okolini Čačka

Bez obzira na izuzetno visoke temperature u prethodnom periodu i na rekordno veliku potrošnju vode u Čačku koja je iznosila 450 litara u sekundi, Božidar Gavrilović, tehnički direktor čačanskog „Vodovoda“, kaže da je vodosnabdevanje stabilno. Ipak, osim meštana Trnave, što je ovih dana aktuelno, vodom iz cisterni „Vodovod“ snabdeva i delove Atenice, Stančića, Goričana i Viljuše, odnosno delove čačanske teritorije na kojima ipak ima problema sa vodosnabdevanjem.

– Celi Stančići se već više od šest meseci vodom snabdevaju iz naše cisterne od pet kubika. Tamo je došlo do fizičkog prekida njihovog cevovoda preko Morave što oni nisu uspeli da saniraju. U jednom periodu smo imali i po jednu cisternu na takozvanim Grujanskim livadama i u Ovčar Banji. Reagovali smo na više lokacija zato što sve manje vode ima u tim lokalnim izvorištima što je, naravo, posledica ovog veoma dugog sušnog perioda, kaže Gavrilović.

Treba nam što više kiše

Tehnički direktor Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod“ Čačak kaže i da je u četvrtak održana sednica Upravnog odbora Javnog preduzeća „Rzav“ na kojoj je odlučeno da se uvedu mere restriktivnog korišćenja vode ukoliko dođe do bitnih poremećaja u vodosistemu, odnosno ukoliko padavine ovih dana ne budu dovoljne da poprave situaciju.

– Suština je u hidrologiji i mi očekujemo da će padavine ovih dana drastično smanjiti potrošnju. Ipak, ostaje da se vidi kako će se to odraziti na protok i kapacitet Rzava, pre svega. Ako ne bude nekih značajnijih padavina bojim se da ćemo, za otprilike tri sedmice, imati problema sa vodosnabdevanjem, rekao je Gavrilović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *