Crkvene rukotvorine u Muzeju

Crkvene rukotvorine u Muzeju

Izložba crkvenih rukotvorina, čiji je autor protojerej stavrofor Velimir Petaković, biće otvorena sutra u Galeriji Narodnog muzeja u Čačku

0

U Galeriji Narodnog muzeja u Čačku sutra u 20.00 časova biće otvorena izložba crkvenih rukotvorina pod nazivom „Staro i novo i uvek isto“, čiji je autor sveštenik Velimir Petaković. Delfina Rajić, direktorka muzeja, kaže da će biti predstavljene rukotvorine u pozlaćenom metalu i emajlu čijim se oblikovanjem i izradom protojerej stavrofor Petaković bavi već skoro tri decenije.

 Od Čačka do Amerike

– Autorov rafinirani stil otkrivaju izloženi krstovi, medaljoni i okovi za jevanđelja specifičnog dizajna, skladnih linija, svedenih boja i ukrasa bez suvišnih detalja. Inače, protojerej stavrofor Petaković rođen je u svešteničkoj porodici, a detinjstvo je za vreme Drugog svetskog rata proveo u Čačku. Posle rata upisao je prizrensku Bogosloviju, a zatim Bogoslovski fakultet u Beogradu na kojem je sa uspehom diplomirao 1956.godine. Četiri godine kasnije odlazi u Ameriku, a još četiri godine kasnije zadržava se u San Dijegu u Kaliforniji gde je ostao do penzije. Sa svojim parohijanima podigao je crkvu Svetog Đorđa u San Dijegu i Svete Petke u San Markosu. Takođe, dogradio je i kapelu pri beogradskoj Bogosloviji. Izložba crkvenih rukotvorina biće otvorena do 10.avgusta, rekla je Delfina Rajić.

POSTAVI ODGOVOR