Crveni krst Čačak demantuje dojučerašnjeg predsednika UO Milana Draškića

Crveni krst Čačak demantuje dojučerašnjeg predsednika UO Milana Draškića

1

Povodom teksta pod nazivom „Milan Draškić: Za sitne ustupke Crvenog krsta predsednici udruženja davalaca krvi ćute o pravom stanju”, objavljenog na našem portalu 27. juna 2018. Crveni krst Čačak oglasio se Saopštenjem za javnost koje u nastavku prenosimo u celosti:

„Nakon objavljenog teksta koji se odnosi na neproverene i paušalne tvrdnje sadržane u vesti objavljenoj 27.6.2018. god. na portalu „Dženarika“, Crveni krst Čačka kao ogranak Crvenog krsta Srbije i odgovoran činilac u društvenom životu Grada Čačka ima dužnost i obavezu da uputi saopštenje za javnost, kako bi građani bili istinito informisani.

U uvodnom delu vesti ukazujemo na to da je povređen novinarski Kodeks jer je izveden zaključak o navodno lošoj saradnji Crvenog krsta Čačka sa dobrovoljnim davaocima krvi, bez preciznog navođenja izvora te informacije jer pozivanje na izvor „tvrde upućeni“ nije relevantno. Odgovorna lica u Crvenom krstu nisu kontaktirana od strane medija i najlepše molimo da ubuduće za informacije koje se tiču aktivnosti, delovanja i poslovanja Crvenog krsta kontaktirate upravo nadležne u Crvenom krstu jer je i medijima i nama u interesu da javnost bude istinito i tačno informisana.

Dobrovoljno davanje krvi sprovodi se prema novom Zakonu o transfuzionoj medicini („Sl. glasnik RS“, br. 40/2017), a zaduženje Crvenog krsta Srbije u okviru koga deluje i Crveni krst Čačka je kao i do sada, da promoviše i organizuje akcije dobrovoljnog davalaštava krvi. Novi Zakon nije doneo suštinske promene u funkcionisanju Crvenog krsta po pitanju dobrovoljnih davalaca.

– Želimo da dobrovoljni davaoci znaju da je uloga Crvenog krsta i dalje ista, a u ovom periodu očekujemo da ćemo, kao i do sada, zajednički raditi na tome da se u organizacionom smislu prilagodimo pravilima koja predviđa Zakon. Problem ne postoji, a izjave pojedinaca su očigledno zasnovane na ličnom animozitetu prema Crvenom krstu kao humanitarnoj organizaciji, sekretaru, a samim tim i zaposlenima Smatramo da se neproverenim tvrdnjama ne sme osujetiti jedna od najznačajnijih aktivnosti Crvenog krsta a to je dobrovoljno davalaštvo krvi -kaže Biljana Davidović sekretar Crvenog krsta u Čačku.

U saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije, kao i za sve ostale gradove i opštine u Srbiji planiran je određeni dan u sedmici za dobrovoljno davalaštvo, a u Čačku je to svaki utorak. Crveni krst zahvaljuje rukovodstvu Grada Čačka na podršci i pomoći u primeni novog koncepta ove aktivnosti i čačanskom Domu kulture što je omogućio prostor u kome se svakog utorka u terminu od 11 do 17 sati organizuje akcija dobrovoljnog davanja krvi.

Informisanje građana obavlja se posredstvom medija, a u toku je i izrada predloga zajedničkih planova sa udruženjima i organizacijama.

Za aktivnosti dobrovoljnog davanja krvi najpre konsultujemo Institut za transfuziju krvi sa kojim imamo izuzetnu saradnju. Naša težnja je da Čačak i dalje bude među najbolje kotiranim gradovima u Srbiji, jer Čačani su potvrđeni humanisti. Sigurni smo da ćemo se svi u sistemu, prvenstveno zahvaljujući dobrovoljnim davaocima, veoma brzo navići na nešto drugačije procedure koje će doprineti većoj sigurnosti i davalaca i primalaca krvi i bolju iskorišćenost svih elemenata krvi.

Ozbiljne optužbe nekadašnjeg predsednika UO Crvenog krsta u Čačku Milana Draškića da rukovodstvo Crvenog krsta u Čačku „diskriminiše“ dobrovoljne davaoce sadrže elemente da se ova optužba nađe pred nadležnim organima, gde bi Draškić morao da dokaže svoje tvrdnje.

– Najstarija humanitarna organizacija, koja je obeležila 140 godina postojanja u našem gradu svakako neće dozvoliti da se urušava kredibilitet i poverenje zbog ličnih mišljenja nezadovoljnih karijerista – kaže Biljana Davidović i dodaje da je sa nekadašnjim predsednikom UO Milanom Draškićem imala korektnu saradnju koja je narušena nekoliko meseci pred izbor sekretara i novog saziva Upravnog odbora.

– Slučajno ili namerno, istek mandata sekretara Crvenog krsta u Čačku podudario se sa istekom mandata direktora Gradske stambene agencije, na čijem je čelu bio Draškić – rekla je Davidović i dodala da ostavlja građanima da procene namere čoveka koji je od 2010. godine bio na čelu Upravnog odbora Crvenog krsta u Čačku i koji je potpisivao izveštaje o poslovanju za koje sada navodi da su bili „na ivici regularnosti“. Najblaže rečeno izjave Draškića su kontradiktorne i nelogične. U prilog tome nema mesta ni za priču „o lošem delovanju“ Crvenog krsta u vreme poplava 2014. godine jer je Draškić tada bio predsednik Upravnog odbora u drugom mandatu i dok mu je odgovaralo da se zajednički primaju pohvale za dobro obavljen posao u vanrednim okolnostima nije negativno govorio o delovanju Crvenog krsta. Građani su najpozvaniji svedoci o aktivnostima volontera koji su danonoćno radili na terenu i koji su za taj rad dobili priznanje na svečanosti povodom dana Grada Čačka u decembru 2014. godine. I tada i sada smo ponosni na naše volontere koje okuplja Crveni krst.

Takođe, podsećamo da optužbe o zapošljavanju, kako Draškić kaže „po partijskoj liniji“, navode na pitanje kako je zaposlen u preduzeću u kome sada radi i kako je biran za direktora JP „Gradsko zelenilo“ i Gradske stambene agencije? Navodi u negativnom kontekstu da u sazivu Upravnog odbora Crvenog krsta ima odbornika Skupštine grada koji će, kako Draškić kaže, učestvovati u glasanju za sredstva koja Grad opredeljuje Crvenom krstu svakako ne mogu se prihvatiti jer podsećam da je Crveni krst humanitarna i neprofitna organizacija, a ne lokalno javno preduzeće ili ustanova.

Uz podršku informativnom i istraživačkom novinarstvu, apelujemo na novinarsku profesiju da zbog izjava koje sadrže optužbe upućene Crvenom krstu, ubuduće pitaju za stav i onoga na koga se optužbe odnose. S obzirom da je reč o humanitarnoj aktivnosti od koje mogu da zavise nečiji životi, proizvoljne tvrdnje pojedinaca mogu se okarakterisati i kao uzbunjivanje javnosti i širenje panike, što je Zakonom regulisano, a u cilju očuvanja integriteta Crvenog krsta koristićemo mogućnost zakonske zaštite.

Mediji su veliki prijatelji Crvenog krsta kojima smo veoma zahvalni na saradnji, jer bez medijske i novinarske podrške aktivnosti Crvenog krsta za dobrobit građana, ne mogu biti uspešne“.

INFORMATIVNA SLUŽBA CRVENOG KRSTA ČAČAK

Dženarika Info ovi putem odbacuje navode Crvenog krsta Čačak da je „izveden zaključak o navodno lošoj saradnji Crvenog krsta Čačak sa dobrovoljnim davaocima krvi, bez preciznog navođenja izvora” jer je iz teksta očigledno da je izvor naveden imenom i prezimenom, te stoga i reči iz podnaslova, „tvrde upućeni”, jasno ukazuju u daljem tekstu na iznetu tvrdnju osobe koja je bila na funkciji u ovoj organizaciji pa se stoga smatra upućenom u njen rad. Bez namere da stane na bilo čiju stranu, što jasno proizlazi iz teksta, Dženarika Info je kao sredstvo informisanja prenela tvrdnje a ne izvela zaključke.

O navodima Crvenog krsta Čačak „o uzbunjivanju javnosti i širenju panike“ podsećamo da nije tekst na portalu Dženarika Info doveo do smanjenja broja davalaca već, suprotno tome, Dženarika Info nastoji da dođe do informacija o uzroku smanjenja broja davalaca, iz kog razloga je u istom tekstu i navedena izjava člana Gradskog veća „da je potrebno da se napravi promocija davalaštva i da Crveni krst počne da radi svoj posao za koji je zadužen“.

 

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR