[rstr_selector]

Crveni krst Čačak demantuje dojučerašnjeg predsednika UO Milana Draškića

Povodom teksta pod nazivom „Milan Draškić: Za sitne ustupke Crvenog krsta predsednici udruženja davalaca krvi ćute o pravom stanju”, objavljenog na našem portalu 27. juna 2018. Crveni krst Čačak oglasio se Saopštenjem za javnost koje u nastavku prenosimo u celosti:

„Након објављеног текста који се односи на непроверене и паушалне тврдње садржане у вести објављеној 27.6.2018. год. на порталу „Џенарика“, Црвени крст Чачка као огранак Црвеног крста Србије и одговоран чинилац у друштвеном животу Града Чачка има дужност и обавезу да упути саопштење за јавност, како би грађани били истинито информисани.

У уводном делу вести указујемо на то да је повређен новинарски Кодекс јер је изведен закључак о наводно лошој сарадњи Црвеног крста Чачка са добровољним даваоцима крви, без прецизног навођења извора те информације јер позивање на извор „тврде упућени“ није релевантно. Одговорна лица у Црвеном крсту нису контактирана од стране медија и најлепше молимо да убудуће за информације које се тичу активности, деловања и пословања Црвеног крста контактирате управо надлежне у Црвеном крсту јер је и медијима и нама у интересу да јавност буде истинито и тачно информисана.

Добровољно давање крви спроводи се према новом Закону о трансфузионој медицини („Sl. glasnik RS“, br. 40/2017), а задужење Црвеног крста Србије у оквиру кога делује и Црвени крст Чачка је као и до сада, да промовише и организује акције добровољног давалаштава крви. Нови Закон није донео суштинске промене у функционисању Црвеног крста по питању добровољних давалаца.

– Желимо да добровољни даваоци знају да је улога Црвеног крста и даље иста, а у овом периоду очекујемо да ћемо, као и до сада, заједнички радити на томе да се у организационом смислу прилагодимо правилима која предвиђа Закон. Проблем не постоји, а изјаве појединаца су очигледно засноване на личном анимозитету према Црвеном крсту као хуманитарној организацији, секретару, а самим тим и запосленима Сматрамо да се непровереним тврдњама не сме осујетити једна од најзначајнијих активности Црвеног крста а то је добровољно давалаштво крви -каже Биљана Давидовић секретар Црвеног крста у Чачку.

У сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије, као и за све остале градове и општине у Србији планиран је одређени дан у седмици за добровољно давалаштво, а у Чачку је то сваки уторак. Црвени крст захваљује руководству Града Чачка на подршци и помоћи у примени новог концепта ове активности и чачанском Дому културе што је омогућио простор у коме се сваког уторка у термину од 11 до 17 сати организује акција добровољног давања крви.

Информисање грађана обавља се посредством медија, а у току је и израда предлога заједничких планова са удружењима и организацијама.

За активности добровољног давања крви најпре консултујемо Институт за трансфузију крви са којим имамо изузетну сарадњу. Наша тежња је да Чачак и даље буде међу најбоље котираним градовима у Србији, јер Чачани су потврђени хуманисти. Сигурни смо да ћемо се сви у систему, првенствено захваљујући добровољним даваоцима, веома брзо навићи на нешто другачије процедуре које ће допринети већој сигурности и давалаца и прималаца крви и бољу искоришћеност свих елемената крви.

Озбиљне оптужбе некадашњег председника УО Црвеног крста у Чачку Милана Драшкића да руководство Црвеног крста у Чачку „дискриминише“ добровољне даваоце садрже елементе да се ова оптужба нађе пред надлежним органима, где би Драшкић морао да докаже своје тврдње.

– Најстарија хуманитарна организација, која је обележила 140 година постојања у нашем граду свакако неће дозволити да се урушава кредибилитет и поверење због личних мишљења незадовољних каријериста – каже Биљана Давидовић и додаје да је са некадашњим председником УО Миланом Драшкићем имала коректну сарадњу која је нарушена неколико месеци пред избор секретара и новог сазива Управног одбора.

– Случајно или намерно, истек мандата секретара Црвеног крста у Чачку подударио се са истеком мандата директора Градске стамбене агенције, на чијем је челу био Драшкић – рекла је Давидовић и додала да оставља грађанима да процене намере човека који је од 2010. године био на челу Управног одбора Црвеног крста у Чачку и који је потписивао извештаје о пословању за које сада наводи да су били „на ивици регуларности“. Најблаже речено изјаве Драшкића су контрадикторне и нелогичне. У прилог томе нема места ни за причу „о лошем деловању“ Црвеног крста у време поплава 2014. године јер је Драшкић тада био председник Управног одбора у другом мандату и док му је одговарало да се заједнички примају похвале за добро обављен посао у ванредним околностима није негативно говорио о деловању Црвеног крста. Грађани су најпозванији сведоци о активностима волонтера који су даноноћно радили на терену и који су за тај рад добили признање на свечаности поводом дана Града Чачка у децембру 2014. године. И тада и сада смо поносни на наше волонтере које окупља Црвени крст.

Такође, подсећамо да оптужбе о запошљавању, како Драшкић каже „по партијској линији“, наводе на питање како је запослен у предузећу у коме сада ради и како је биран за директора ЈП „Градско зеленило“ и Градске стамбене агенције? Наводи у негативном контексту да у сазиву Управног одбора Црвеног крста има одборника Скупштине града који ће, како Драшкић каже, учествовати у гласању за средства која Град опредељује Црвеном крсту свакако не могу се прихватити јер подсећам да је Црвени крст хуманитарна и непрофитна организација, а не локално јавно предузеће или установа.

Уз подршку информативном и истраживачком новинарству, апелујемо на новинарску професију да због изјава које садрже оптужбе упућене Црвеном крсту, убудуће питају за став и онога на кога се оптужбе односе. С обзиром да је реч о хуманитарној активности од које могу да зависе нечији животи, произвољне тврдње појединаца могу се окарактерисати и као узбуњивање јавности и ширење панике, што је Законом регулисано, а у циљу очувања интегритета Црвеног крста користићемо могућност законске заштите.

Медији су велики пријатељи Црвеног крста којима смо веома захвални на сарадњи, јер без медијске и новинарске подршке активности Црвеног крста за добробит грађана, не могу бити успешне“.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА ЦРВЕНОГ КРСТА ЧАЧАК

Dženarika Info ovi putem odbacuje navode Crvenog krsta Čačak da je „izveden zaključak o navodno lošoj saradnji Crvenog krsta Čačak sa dobrovoljnim davaocima krvi, bez preciznog navođenja izvora” jer je iz teksta očigledno da je izvor naveden imenom i prezimenom, te stoga i reči iz podnaslova, „tvrde upućeni”, jasno ukazuju u daljem tekstu na iznetu tvrdnju osobe koja je bila na funkciji u ovoj organizaciji pa se stoga smatra upućenom u njen rad. Bez namere da stane na bilo čiju stranu, što jasno proizlazi iz teksta, Dženarika Info je kao sredstvo informisanja prenela tvrdnje a ne izvela zaključke.

O navodima Crvenog krsta Čačak „o uzbunjivanju javnosti i širenju panike“ podsećamo da nije tekst na portalu Dženarika Info doveo do smanjenja broja davalaca već, suprotno tome, Dženarika Info nastoji da dođe do informacija o uzroku smanjenja broja davalaca, iz kog razloga je u istom tekstu i navedena izjava člana Gradskog veća „da je potrebno da se napravi promocija davalaštva i da Crveni krst počne da radi svoj posao za koji je zadužen“.

 

Поделите вести

One Response

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *