[rstr_selector]
Ilustracija

Da li će biti izgrađen bedem u Parmencu?

U razgovorima između predstavnika grada Čačka i Javnog preduzeća „Srbijavode“, krajem prošle godine je naglašena potreba za izgradnjom bedema od brane u Parmencu do uliva Lupnjače u Moravu. Prema rečima Milana Bojovića, pomoćnika gradonačelnika, izgradnju bedema finansirao bi grad uz podršku privrednika koji posluju na tom području, ali se „Srbijavode“ koje su direktno nadležne za ovo pitanje još nisu oglasile odgovorom.

– Osim toga što oni gazduju ovim vodama, za izgradnju bedema neophodna su i tehnička rešenja stručnjaka „Srbijavoda“ jer se radi o vrlo nezahvalnom i tehnički komplikovanom području posebno ako se zna da je mnogo objekata izgrađeno uz obalu Morave čime je ostavljen uzak pojas za regulaciju korita reke. Mi za sada nemamo povratne informacije iz „Srbijavoda“ ali smo, paralelno sa ovim, ovih dana uputili inicijativu i zatražili od ovog preduzeća da zajedničkim snagama uredimo samo korito Morave nizvodno od brane u Parmencu, kaže Bojović.

Bedem u Parmencu štiti Čačak od poplava

Pomoćnik gradonačelnika Čačka za mesnu samoupravu i infrastrukturu smatra da je izgradnja ovog bedema neophodna u smislu zaštite od poplava i podseća da je prilikom poplava 2014. godine preko noći na ovom mestu pravljen privremeni bedem koji i danas postoji sa desne strane puta od Beljine ka Parmencu.

– To je tada bila najznačajnija i najvažnija aktivnost, a zahvaljujući ljudima iz Vodoprivrednog preduzeća „Morava“ i „Srbijavode“, koji su nam ukazali na potrebu rešavanja tog problema, mi smo uspeli da sačuvamo grad od poplava, rekao je Bojović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *