Претрага
[rstr_selector]

Da li će slučaj „Zračak” dobiti epilog?

Nakon što je Boško Obradović, narodni poslanik i predsednik Dveri, postavio poslaničko pitanje Ministarstvu za rad u vezi sa aktuelnim problemom izbora direktora Ustanove za dnevni boravak dece, mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju „Zračak”, u ovoj ustanovi je izvršen inspekcijski nadzor nadležnog Ministarstva.

Konkurs sproveden po zakonu

Prema rečima Boška Obradovića, inspekcija je utvrdila da je konkurs za izbor direktora sproveden po zakonu, ali nije preduzela dalje mere kako bi ova ustanova izašla iz problema u kome se nalazi i napokon dobila rukovodioca.

– Inspekcija Ministarstva rada došla je na osnovu mog poslaničkog pitanja koje sam postavio u Narodnoj skupštini, ali i zahvaljujući tome što sam se obratio ministru i usmeno mu ukazao na problem koji postoji u „Zračku”. U odgovoru koji su mi poslali napismeno konstatovali su šta se dešavalo od osnivanja ove ustanove, pa do danas. Loše je to što nisu predložili mere za izlaženje iz ovog ogromnog problema u kojem se nalazi ova važna ustanova sistema socijalne zaštite. Tamo već mesecima vlada nezakonito stanje, još uvek nije postavljen direktor što utiče na nesmetano funkcionisanje „Zračka”, na rad njegovih zaposlenih, ali i na korisnike. Sa jedne strane sam zadovoljan što je Ministarstvo uopšte reagovalo, ali sa druge strane moram da iskažem nezadovoljstvo jer nisu dali konkretne naredbe šta treba učiniti kako bi se ova situacija što pre rešila, kaže Obradović.

„Javna preduzeća i ustanove postaju žrtve stranačkih igara”

On izražava bojazan da se u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović” odvija slična situacija.

– Verovatno se i u Umetničkoj galeriji sada odvija slična takva igra oko izbora direktora. Svedoci smo da naša javna preduzeća i ustanove postaju žrtve stranačkih igara, sukoba i lobiranja oko izbora direktora, i to ne samo između različitih stranaka, već imamo slučaj da dolazi do sukoba unutar jedne stranke. Smatram da je veoma opasno kada se političari na vlasti zaigraju i kada svoj lični interes stave ispred interesa građana, zaključuje Boško Obradović.

GG „Za napredniji Čačak”: Pažljivo ćemo pratiti novi konkurs za direktora „Zračka”

Na prethodnoj sednici Skupštine grada Čačka izabrani su novi članovi upravnog odbora ove ustanove, i time su se stekli uslovi za ponovno raspisivanje konkursa za direktora Ustanove „Zračak”. Povodom toga, oglasila se Grupa građana „Za napredniji Čačak” i u svom saopštenju navela da je novi konkurs raspisan u vrlo sličnoj, skoro istoj formi i da će trajati samo osam dana.

– Postavlja se, međutim, pitanje: da li je primereno i dovoljno da, ukoliko žele da ustanova dobije za direktora kvalitetnu i stručnu osobu, konkurs traje samo osam dana? Da li novopopunjeni Upravni odbor ustanove opet trpi pritiske? Da li je osam dana dovoljno vremena da se pripremi sva potrebna dokumentacija za konkurisanje, pitaju u saopštenju.

Iz Grupe građana „Za napredniji Čačak” naglašavaju da će sprovođenje konkursne procedure pratiti sa velikom pažnjom i da će na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja tražiti na uvid sve biografije kandidata koji budu konkurisali, kako bi mogli da vide sa kakvim stručnim preporukama konkurišu. Oni poručuju da će ova praksa biti primenjivana i ubuduće za kandidate za direktore svih javnih preduzeća i ustanova.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести