Da li je podela solidarne pomoći javnim preduzećima moralna i zakonita?

Da li je podela solidarne pomoći javnim preduzećima moralna i zakonita?

Posle najave pojedinih javnih preduzeća u Čačku da će podeliti solidarnu pomoć za sve zaposlene, a na osnovu aneksa posebnog Kolektivnog ugovora koji su potpisali Vlada Srbije i reprezentativni sindikat zaposlenih u komunalnim delatnostima, Grupa građana „Za napredniji Čačak“ izražava sumnju u pravnu i moralnu ispravnost te odluke

0

Grupa građana „Za napredniji Čačak“ i njen predsednik, doktor Aleksandar Radojević, sumnjaju da je podela solidarne pomoći u javnim komunalnim preduzećima, kako naglašavaju, pravno utemeljena. Ili, kaže doktor Radojević, ako ima pravno utemeljenje, onda nema moralno.

– Još proveravam sve podatke u vezi sa tim, ali ako se nešto zove solidarna pomoć a treba ga linearno razdeliti na rukovodioce javnih preduzeća koji imaju platu 100.000 dinara i na radnike sa daleko nižim platama, onda mi to ne izgleda pravno utemeljeno. Ako je to i utemeljeno u pravu, a to ćemo proveriti, onda sigurno moralno nije utemeljeno. Deliti solidarnu pomoć svim zaposlenima u javnim preduzećima, i onima koji imaju 100.000 i onima koji imaju 20.000, a da pri tom to budu samo određena javna preduzeća, mislim da se ne može nazvati solidarnom pomoći koja je pravno i moralno utemeljena, kaže Radojević.

Moralna neosnovanost

Lider Grupe građana „Za napredniji Čačak“ kaže da je čitao tekst Aneksa posebnog Kolektivnog ugovora prema kojem će pojedina javna preduzeća u Čačku podeliti solidarnu pomoć.

– Video sam da nešto tu nije u skladu sa onim što je tumačenje Vlade i zbog toga još proveravam sve parametre tog pravnog osnova. Mislim da sa pravne tačke gledišta postoji nešto što je preskočeno ili što nije urađeno u skladu sa zakonom. Ipak, sasvim sam siguran da to moralno nije osnovano, rekao je doktor Radojević.

 

POSTAVI ODGOVOR