Претрага
[rstr_selector]

Dan Arhiva i „Izgubljena istorija“

Povodom dana Međuopštinskog istorijskog arhiva iz Čačka u ovoj ustanovi danas će biti održana promocija knjige „Jedna izgubljena istorija – Srbija u 20. veku“. Prema rečima direktorke Arhiva, Lele Pavlović, o knjizi će govoriti naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije, doktor Kosta Nikolić i urednik u Službenom glasniku, Borisav Čeliković.

– Kosta Nikolić, autor ove knjige, u svom naučno-istraživačkom radu se bavi Savezom komunista, odnosno Komunističkom partijom Jugoslavije i ideološkim predrasudama i promenama koje su se dešavale u ratnoj i posleratnoj istoriji kako Jugoslavije, tako i Srbije. Ovoga puta, on će nam u „Izgubljnoj istoriji – Srbija u 20. veku“ dati sintezu celokupnog življenja srpskog naroda. Ali, to nije samo sinteza od Balkanskih ratova i rešavanja srpskog nacionalnog pitanja koji je u tom trenutku izgledao rešeno ulaskom u novu državnu zajednicu, Jugoslaviju, kada su svi Srbi živeli u jednoj državi. Biće to pogled na vek kasnije kad se ponovo nalazimo pred istim problemom i pred možda još većim pitanjem: „Koje su naše granice i šta je to što je srpski nacionalni identitet?“, kaže Pavlović.

Interpretacija i njeno prihvatanje

Direktorka Međuopštinskog istorijskog arhiva iz Čačka smatra da Kosta Nikolić spada među intrigantne istoričare koji ne samo da postavlja pitanje već i analizira i daje određene odgovore.

– Mislim da će biti zanimljivo, pogotovu zato što on u svom radu koristi arhivsku građu na najbolji mogući način. E, sad, kakvi su prilazi toj istorijskoj građi, odnosno istorijskim izvorima je otvoreno pitanje jer ljudi različito prihvataju njegove interpretacije, rekla je Lela Pavlović i podsetila da promocija počinje u 19 časova.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести

Вести | Одабране вести

Сајам вина на Градској плажи у Чачку

12.07.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Конкурс Културног центра Чачак за излагање у 2025. години

10.07.2024
Kултура | Вести | Одабране вести

Међународни Врњачки карневал до 14. јула у Врњачкој бањи

08.07.2024