[rstr_selector]
Image by Alexey Marcov from Pixabay

Danas toplo, ali nestabilno vreme

Vremenska prognoza

Danas će u Srbiji biti toplo ali se očekuju i vremenske nepogode. U većem delu zemlje će biti promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a na istoku i jugu se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom. Vetar će biti slab severni. Jutarnja temperatura od 12 do 20 stepeni, najviša dnevna od 27 do 32 stepena.
U Čačku će se danas smenjivati sunčano i umereno oblačno vreme. Posle podne su mogući pljuskovi sa grmljavinom. Duvaće slab do umeren severozapadni vetar. Jutarnja temperatura biće oko 18, a najviša dnevna do 30 stepeni.

Bioprognoza

Očekivana biometeorološka situacija nepovolјno će uticati na većinu hronično obolelelih. Oprez se savetuje astmatičarima, reumatičarima i srčanim bolesnicima. Kod osetlјivih osoba su mogući bolovi u mišićima i razdražlјivost kao meteoropatske reakcije.

Hitna pomoć

U hitnoj pomoći u Čačku u toku prethodna 24 sata evidentirano je 80 intervencija od kojih 43 u ordinaciji, a 37 na terenu. U isto vreme milanovački lekari su obaviil 28 ambulantnih pregleda i pet kućnih poseta.

Elektrosnabdevanje

U Čačku, Gornjem Milanovcu i Lučanima nema planiranih isključenja struje za danas, a manji kvarovi kojih ima na niskonaponskoj mreži na seoskom području, biće saniranih u toku prepodneva. U Ivanjici će se izvoditi radovi na dalekovodu zbog kojih će do 16.00 časova bez struje biti naselje Crnjevo Brdo iznad Lučke Reke i deo od mosta kod Lubetove kafane do Straže, a u ponedeljak, 21. juna otrošači iz Osonice i Kovilja struje neće imtai od 08.00 do 18.00 časova.

Porodilište

U čačanskom porodilištu od juče ujutru do jutros rođeno je pet beba, dečaci su bili brojniji, rođena su četiri mališana i jedna devojčica. U porodilištu bolnice u Gornjem Milanovcu u toku prethodna 24 sata nije bilo porođaja.

Policijska uprava

U Čačku su se juče dogodile četiri saobraćajne nezgode u kojima je pet lica lakše povređeno, a u Gornjem Milanovcu, Ivanjici i na teritoriji Lučana nije bilo saobraćajnih nezgoda. Radarske kontrole za danas nisu planirane, ali to nije razlog da se opustite za volanom, poštujte sve saobraćajne propise, naročito ograničenja brzine jer se očekuje pojačan saobraćaj zbog letnjih zadušnica.

Stanje na putevima

Sredina juna donosi sve toplije vreme i pojačano interesovanje voazča za uslove i puteve koji vide ka Grčkoj, Turskoj i Crnoj Gori. Saobraćaj je još uvek van većih gradova umerenog intenziteta, a tokom vikenda se pojačava.
Završeni su radovi na frezovanju i mašinskom krpljenju asfaltnog kolovoza na deonici Preljina – Mrčajevci i saobraćaj se odvija normalno.
Zbog postavljanja privremene saobraćajne signalizacije, u okviru izgradnje tunela na deonici auto puta Preljina – Požega, na snazi je izmena režima saobraćaja od Pranjana ka Trbušanima, a vozila se preusmeravaju na lokalni putni pravac uz adekvatnu saobraćajnu signalizaciju.
U toku su radovi na sanaciji klizišta na prevoju Rudnik, na deonici Ugrinovci – Bućin Grob, pa se saobraćaj odvija naizmeničnim propuštanjem vozila, uz semaforsku signalizaciju. Prilaz Kopaoniku preko Jošaničke banje i dalje je onemogućen zbog radova, a vozači mogu koristiti prilaze preko Rudnice i Raške ili Brusa i Brzeća.
Ukoliko putujete ka Divčibarama na deoici između Brežđa i Divčibara očekuje vas obustava saobraćaja zbog koje morate koristiti zaobilazni put preko Mionice, Divaca, Valjeva i Kaone.
Prema podacima Uprave granične policije na putničkim terminalima nema dužih zadržavanja od 30 minuta, mada je saobraćaj ka Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Crnoj gori povemeno pojačan, pa su tokom dana moguća i nešto duža zadržavanja.

 

 

Поделите вести