[rstr_selector]

Дани кнегиње Љубице у Горњем Милановцу

„Циљ ове манифестације је промовисање етно-музикологије нашег изворног певања, тако и неговање сећања на кнегињу Љубицу која је и основала групу Црнућанка. Такође, желимо и да промовишемо наш манастир Враћевшницу, његово културно наслеђе и значај за овај крај.”

Данас у Горњем Милановцу почиње дводневна манифестација „Дани кнегиње Љубице“, која се традиционално одржава сваке године у јуну. Ово је 17. по реду манифестација која чува од заборава традиционалне вредности рудничко-таковског краја, из времена када је породица кнеза Милоша Обреновића живела у конаку у Горњој Црнући, недалеко од манастира Враћевшница,  каже Невена Обрадовић, директорка Туристичке организације општине Горњи Милановац. Она истиче да је важно да се младим нараштајима укаже на вредност одржавања оваквих манифестација које чувају културну баштину краја где је рођена модерна Србија.

– Туристичка организација општине Горњи Милановац, уз подршку наше изворне групе Црнућанка, Културног центра и Оштине, организује 17. Дане Кнегиње Љубице који почињу вечерас, у 19 часова, концертом Данке Стојиљковић и њеног ансамбла „Бројаница”. Улазнице су бесплатне и до почетка концерта се могу преузети у Туристичкој организацији. Сутра настављамо манифестацију у порти манастира Враћевшница, где ћемо са почетком у 12 сати имати пригодан културно-уметнички програм. Циљ ове манифестације је промовисање етно-музикологије нашег изворног певања, тако и неговање сећања на кнегињу Љубицу која је и основала групу Црнућанка. Такође, желимо и да промовишемо наш манастир Враћевшницу, његово културно наслеђе и значај за овај крај.

Сутрашњи програм који ће бити одржан у порти манастира Враћевшница најављује Ивана Тодоровић, етномузиколог, уметнички руководилац Изворне групе Црнућанка, једне од најстаријих изворних састава у Србији, чији је оснивач била кнегиња Љубица:.

– Концерт у порти манастира Враћевшница почиње у 12 сати, а присутни ће имати прилику да чују песму Културно-уметничког друштва Петрова Гора са Кордуна, затим женску певачку групу из Ивањице и Краљева. Поред њих учествују и песници из наше општине. Група Црнућанка ће се појавити у три састава; најстарије чланице, затим њихов подмладак узраста од 20-35 година и подмладак подмлатка, односно девојчице од 6. до 8. разреда које представљају такође изворну групу Црнућанка.

 

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *