Despotovica zagađena fekalijama, nadležni nezainteresovani da reše problem

Despotovica zagađena fekalijama, nadležni nezainteresovani da reše problem

Kolektor je napravljen pre 20 godina i verovatno bi i sada mogao odlično da obavlja svoju funkciju, ali pošto to zahteva velike finansijske izdatke, nadležnima je lakše i jeftinije da puste da fekalije teku niz Despotovicu, kaže dr Radojević

0

Iako u Gornjem Milanovcu postoji kolektor za prečišćavanje otpadnih voda, Despotovicom često plivaju materije koje šire nesnosan smrad. Aleksandar Radojević, predsednik Grupe građana „Za napredniji Čačak”, kaže da se tim problemom ne bave nadležni ni iz Gornjeg Milanovca ni iz Čačka.

– Najlakše je skrivati informacije od javnosti. Upravo zbog toga što opština Gornji Milanovac nije zainteresovana da se sazna istina, a i Čačak se isto ne trudi na tu temu, onda neko iz nekih „viših interesa” štiti zagađivače. Kolektor je napravljen pre nekih 20 godina i verovatno bi i sada mogao odlično da obavlja svoju funkciju, ali pošto to zahteva velike finansijske izdatke, Milanovac verovatno nije spreman to da finansira, pa im je lakše i jeftinije da puste da te materije teku niz Despotovicu, kaže naš sagovornik.

Despotovicu ne zagađuju fabrike

Radojević je podsetio da su analize koje su rađene prošle godine u institucijama van Srbije pokazale da Despotovicu zagađuju fekalne materije.

– Mi smo uzorkovali tu vodu prošle godine i dobili rezultate iz susednih država jer nadležne institucije ovde nisu htele time da se bave. Pokazalo se da se radi o fekalnom zagađenju reke. Dakle, nije bilo reči o zagađenju iz „Takova” ili bilo koje druge fabrike, zaključuje Radojević.

POSTAVI ODGOVOR