Претрага
[rstr_selector]

Despotovicom pliva nepoznata crvena tečnost

U Despotovici se juče pojavila tečnost crvene boje, inspekcija je po prijavi građana izašla na lice mesta i uzela uzorke, nakon čega je obavestila nadležnu Republičku inspekciju, kaže Đorđe Đoković, načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove u opštini Gornji Milanovac.

– Građani su nam juče javili da se uliva crvena tečnost u reku u blizini fabrike „Metalac”. Inspektor za zaštitu životne sredine i inspekcija su izašli na lice mesta, fotografisali i uzeli uzorak vode. Nakon toga smo obavestili nadležnu Republičku inspekciju, tako da očekujemo da oni dalje postupaju i da nas obaveste o rezultatima. Imam informaciju da je republička inspektorka, Biljana Stanojević, juče popodne izašla na teren, a takođe su izašli i zaposleni iz „Metalca” jer oni imaju svoju laboratoriju, kaže Đoković.

Marković:  „Metalac” nema ništa sa zagađenjem reke

Aleksandar Marković, generalni direktor „Metalca”, kaže da je, nakon što je primećena promena boje u Despotovici, ova kompanija uzela uzorak koji se sada nalazi u njihovoj laboratoriji. Prema njegovim rečima, prvi rezultati ukazuju na to da nije reč o otrovnim materijama, ali se čekaju analize nadležnih inspekcija.

– Mi bi voleli da znamo šta se desilo, u interesu nam je da to otkrijemo. Koliko znamo, to je prirodni potok koji prolazi ispod „Metalca” i koji smo mi kaptirali. U njega se ulivaju kišne kanalizacije iz celog ovog velerečkog naselja. Svi naši sistemi za prečišćavanje otpadnih voda rade, sa proizvodnjom smo prestali u utorak, tako da ta crvena boja nije od posuđa. Ono je emajlirano i te boje budu crvene tek kad se ispeku, tako da to nema veze sa nama. Koliko smo uspeli da shvatimo iz uzorka, radi se o nekoj neotrovnoj materiji, kaže Marković.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *