[rstr_selector]
Ilustracija

Digitalna bezbednost: Kako zaštititi decu na internetu?

Kontinuiran razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija, kao i sve veća dostupnost interneta mladima, omogućili su nove vidove učenja, zabave, komuniciranja, ali i nove vrste rizika i nasilja. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova preduzimaju niz preventivnih aktivnosti kako bi deci i mladima ukazali na opasnosti u virtuelnom svetu i objašnjavaju im šta sve podrazumeva elektronsko odnosno digitalno nasilje i kako da se zaštite.

– Elektronsko nasilje je nasilje preko interneta, mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja za slanje ili ostavljanje teksta, fotografija ili snimaka, sa namerom da se druga osoba povredi ili osramoti na neki način. Digitalno nasilje može biti direktno ili indirektno – preko posrednika uplitanjem drugih osoba sa ili bez njihovog znanja. Tako se, na primer, dešava da se u ime neke osobe sa njene adrese ili profila i bez njenog znanja šalju uznemirujuće poruke ili se iste ostavljaju na blogu, četu, forumu ili profilu drugih osoba.

Digitalno nasilje se može ispoljiti na različite načine

– Najčešće je to postavljanje uznemirujućih, uvredljivih ili pretećih poruka, slika ili video-zapisa na tuđe profile ili slanje tih materijala SMS-om, mejlom, ostavljanje na četu, snimanje i distribucija slika, poruka i materijala seksualnog sadržaja, uznemiravanje telefonskim pozivima, lažno predstavljanje, kreiranje profila na društvenim mrežama na tuđe ime – tzv. lažni profili, nedozvoljeno saopštavanje tuđih privatnih informacija, objavljivanje lažnih optužbi ili glasina o drugoj osobi na profilima društvenih mreža, blogovima i drugo, ismevanje u onlajn pričaonicama i internet forumima, neprimereno komentarisanje tuđih slika, poruka na profilima, blogovima, ignorisanje, isključivanje iz grupa na socijalnim mrežama, podsticanje mržnje i netolerancije i drugo.

Digitalno nasilje se obično dešava među mladima, ali ima i slučajeva kada se odrasle osobe lažno predstavljaju i komuniciraju sa mlađim osobama u cilju seksualne zloupotrebe. Ove osobe putem društvenih mreža, četa, pričaonica, pokušavaju da uspostave odnos sa decom ili maloletnicima, a potom od njih traže fotografije ili video-snimke sa neprimerenim  sadržajem, napominju iz Policijske uprave.

Šta je važno  znati?

Najbolja zaštita na društvenim mrežama je da roditelji upoznaju decu sa opasnostima koje vrebaju na internetu, kao i da deca imaju poverenja u njih i kažu im ukoliko imaju bilo kakav problem.

– Ono što deca treba da znaju je: da nikada ne šalju poruke, fotografije ili drugi materijal koji bi nekome mogao da naškodi, da fotografije smeju slati isključivo osobama koje poznaju i u koje imaju poverenja, da lozinku ne treba da otkriju nikome pa čak ni najboljem prijatelju, da ne otvaraju linkove koji nude nešto primamljivo, da zajedno sa roditeljima ili osobom od poverenja, odrede internet stranice koje mogu posećivati. Takođe, ukoliko decu nešto plaši, zbunjuje, uznemirava i ako imaju neki problem na internetu, obavezno o tome treba da razgovaraju sa roditeljima ili osobom od poverenja.

Iz Policijske uprave napominju deci da je neophodno poštovati pravila o ponašanju na internetu, odnosno  „internet  bonton“.

– Adresu, broj telefona, školu u koju idu ili neke druge kontakt podatke nikada ne treba objavljivati javno niti ih slati nepoznatim osobama. Takođe, nikada ne smeju pristati na sastanak sa osobom koju lično ne poznaju, takve pozive treba ignorisati i prekinuti svaku komunikaciju sa bilo kim ko insistira na susretu i o tome obavezno obavestiti roditelje ili osobu od poverenja. Deca moraju biti oprezna na internetu, kao i van virtuelnog prostora.

Na području Čačka u toku 2019. godine prijavljena su četiri slučaja digitalnog nasilja nad maloletnicima. Policija je postupala po svim prijavama i dostavila izveštaje nadležnim tužilaštvima.

Tokom prethodne i ove školske godine, policijski službenici su u osnovnim školama na području Policijske uprave Čačak održali 179 predavanja na ovu temu.  Iz Policijske uprave poručuju da pripadnici MUP-a preduzimaju niz preventivnih aktivnosti kako bi deci i mladima ukazali na opasnosti u virtuelnom svetu i objasnili im kako da se zaštite.

– Jedna od tih aktivnosti koju realizujemo već treću školsku godinu zaredom je i program „Osnovi bezbednosti dece“ u svim osnovnim školama na teritoriji Srbije. Tokom ovog programa, policijski službenici učenicima četvrtog i šestog razreda drže predavanja na osam različitih tema a jedna od njih je i „Bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža“. Na kraju, deci želimo da poručimo da zajedno sa roditeljima posete sajtove Pametno i bezbedno www.pametnoibezbedno.gov.rs i www.mup.gov.rs i dodatno se informišu o načinima zaštite. Takođe, za pomoć se mogu obratiti i Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu na telefon 19833. Važno je da znaju da su policajci tu da ih zaštite i otkriju osobe koje hoće da im urade nešto loše putem interneta. Policija takve osobe hapsi i one mogu dobiti zatvorsku kaznu.

Elektronsko nasilje deca mogu prijaviti policiji, školskom policajcu, Policijskoj upravi ili bilo kojoj policijskoj stanici, na broj telefona 192, kao i elektronskim putem na mejl adresu prijavipedofiliju@mup.gov.rs i vtk@mup.gov.rs. Prijava se može podneti i tužilaštvu na mejl adresu vtk@beoqrad.vtk.jt.rs.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *