Direktor gornjomilanovačkog Doma zdravlja (ne)zakonito na funkciji

Direktor gornjomilanovačkog Doma zdravlja (ne)zakonito na funkciji

Državna revizorska institucija je utvrdila da Aleksandar Čivović nije imao pet godina radnog staža, položen državni ispit niti licencu, ali je bez obzira na to postavljen za v.d. direktora Doma zdravlja; na toj funkciji je i danas iako je protiv njega podneta prekršajna prijava

0

Sindikat „Sloga“ Doma zdravlja u Gornjem Milanovcu je, nakon sumnji da postoje određene neregularnosti u radu Aleksandra Čivovića, v.d. direktora ove zdravstvene ustanove, kao i u njegovom dolasku na to mesto 2016. godine, što je kasnije utvrdila i Državna revizorska institucija, protiv njega podneo krivičnu prijavu.

Divna Simović Šiljković, predsednica Sindikata, kaže da je u međuvremenu i Državna revizorska institucija protiv Aleksandra Čivovića podnela prekršajnu prijavu, ali da se on i dalje nalazi na mestu v.d. direktora.

Došao na važnu funkciju bez dana radnog staža u zdravstvu

– Na osnovu izveštaja Državne revizije došli smo do saznanja da dr Čivović u tom trenutku ima nula dana radnog staža u zdravstvu, što znači da čovek pre toga nigde nije radio. Pored toga što nije imao pet godina radnog staža, nije imao ni položen državni ispit, a ni licencu. Odatle smo krenuli, a bilo je i nekih problematičnih javnih nabavki i svačega. Cifra koja je problematična je oko 6,5 miliona dinara nenamenski potrošenog budžetskog novca tokom 2017. godine. U međuvremenu je Državna revizija izrekla određene mere, prekršajna prijava protiv njega je podneta, a naša krivična je još uvek u Kraljevu i čekamo odgovor tužioca. Mi smo zatečeni celom situacijom. Ako je Državna revizija ustanovila sve to, zašto je on i dalje direktor? Ko sada treba da reaguje, ko je nadležan za to?

Samovolja dr Čivovića na delu

Divna Simović Šiljković je podsetila da je 2016. godine, kada je Čivović imenovan za v.d. direktora Doma zdravlja, na snazi bio stari Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji je ove godine izmenjen. Prema njenim rečima, Čivović je u međuvremenu podnosio i povlačio ostavke, a najveći teret svega toga trpe zaposleni u Domu zdravlja.

– Novi Zakon je mnogo oštriji nego prethodni i on kaže: ne pet godina radnog staža u zdravstvu, već pet godina rukovodećeg radnog mesta i isključivo specijalizacija. Dakle, lekar koji bi trebalo da bude postavljen na mesto direktora ili v.d. direktora Doma zdravlja, mora biti specijalista koji je pre toga pet godina bio rukovodilac. Negde je morao da bude šef, pa da sa tog mesta bude postavljen na mesto direktora. Pitam se samo ko će sankcionisati sve ovo i ko snosi posledice ove situacije. Vremenom nam postaje jasno da sve trpe samo zaposleni. U međuvremenu je dr Čivović podnosio i povlačio svoje ostavke, otpuštao svoje radnike… Skoro je otpustio jednu medicinsku sestru iz Hitne pomoći. Posle 21 godine radnog staža, toj ženi je raskinut ugovor o radu, kaže naša sagovornica.

POSTAVI ODGOVOR