[rstr_selector]

Disova nagrada pesnikinji Ani Ristović

Proglašenjem ovogodišnjeg dobitnika Disove nagrade, danas je u Čačku počelo 51. „Disovo proleće“. Jednoglasnom odlukom žirija ovo prestižno priznanje je pripalo pesnikinji Ani Ristović.

Ova književnica rođena je u Beogradu gde je na Filološkom fakultetu diplomirala srpsku književnost i jezik. Na pesničkoj sceni pojavila se 1994. godine knjigom „Snovidna voda“, za koju je dobila nagradu „Branko Radičević“. Objavila je i pesničke zbirke „Uže od peska“, „Zabava za dokone kćeri“, „Život na razglednici“, „Oko nule“, i knjigu „P.S.“ za koju je dobila nagradu „Milica Stojadinović Srpkinja“. Ana Ristović je dobitnica i nemačke književne nagrade „Hubert Burda“ koja se dodeljuje mladim evropskim pesnicima. Pre dve godine predstavljala je Srbiju na pesničkoj olimpijadi u Londonu, a njene pesme prevedene su na 12 svetskih jezika.Iako je rođena i živi u Beogradu, Ana Ristović ima čačanske korene.

Ona je treća generacija Ristovića iz Čačka, dede Rista, profesora istorije u čačanskoj Gimnaziji i poznatog književnika Aleksandra Ristovića.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Сродне вести