„Disovo proleće“ predstavljeno u Beogradu

„Disovo proleće“ predstavljeno u Beogradu

0

Čačanska Gradska biblioteka juče je u Srpskom književnom društvu u Beogradu predstavila najnoviju zbirku pesama Zlate Kocić „Harmon“, 48. broj lista „Disovo proleće“ i katalog izložbe „Svetlosne lestve Zlate Kocić“ autora Olivere Nedeljković

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ predstavila je juče u Srpskom književnom društvu u Beogradu laureata ovogodišnjeg 54. „Disovog proleća“ Zlatu Kocić. U kući pisaca Biblioteka je predstavila najnoviju zbirku pesama Zlate Kocić „Harmon“, 48. broj lista „Disovo proleće“ i katalog izložbe „Svetlosne lestve Zlate Kocić“ autora Olivere Nedeljković. Uz izdanja posvećena ovogodišnjoj dobitnici Disove nagrade, predstavljena je i zbirka Branka V. Radičevića „Večita pešadija i srodne pesme“ koju su objavile Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” u Čačku i Biblioteka opštine Lučani u Guči. Izbor pesama sačinio je dr Dragan Hamović.

Zlata Kocić

Prisutne je pozdravio direktor Biblioteke, dr Bogdan Trifunović, a zatim je o opusu dobitnice Disove nagrade govorio prof. dr Radivoje Mikić. Prenoseći obrazloženje žirija, prof. dr Mikić je istakao da je poezija Zlate Kocić snažno oslonjena na folklorno mitološku tradiciju i na iskustvo književne avangarde. Takođe je naglasio da pesnikinja posebnu brigu vodi o kompoziciji svojih pesama, tako da njena pesnička skrupuloznost ukazuje na potrebu za dostizanjem visokih artističkih dometa, što je nesumnjivo svrstava u red najboljih srpskih pesnika danas. Iskreno i sa dubokim emocijama Zlata Kocić obratila se publici svojim stihovima, ukazujući na povezanost vlastitog dela sa Disovim pesničkim stvaralaštvom.

Mladi Dis“

U okviru Disovih pesničkih svečanosti već decenijama posebna pažnja se posvećuje stvaralaštvu, pa su ovom prilikom saopštena imena dobitnika nagrade „Mladi Dis“, i dobitnika nagrada za esej o Disovom delu. Za neobjavljeni pesnički rukopis na konkursu ovogodišnjeg „Disovog proleća“ nagrađena je Jovana Marojević (1985) iz Nikšića, u Crnoj Gori, dok je Milan Vurdelja (1993) iz Sremske Mitrovice, student na master studijama srpske književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu, autor nagrađenog eseja. Obrazloženja žirija prisutnima su preneli docent Filološkog fakulteta u Beogradu dr Predrag Petrović i viši naučni saradnik Instituta za književnost i umetnost Svetlana Šeatović.

Sadržaj lista 48. broja „Disovog proleća“ predstavila je glavni i odgovorni urednik Danica Otašević podsećajući na vek od smrti Vladislava Petkovića Disa (1917-2017), koji je obeležen velikim brojem programa i događaja.

Program je u ime domaćina SKD vodio književnik Dejan Simonović.

POSTAVI ODGOVOR