[rstr_selector]
Foto: Fejsbuk stranica "Protesti u Požegi"

Divović: Udruženje građana je neophodno na političkoj sceni u Požegi

U Požegi je u petak održano sedmo okupljanje građana nezadovoljnih radom lokalnog rukovodstva, a na skupu je najavljeno osnivanje Grupe građana „Inicijativa za Požegu.
Aleksandar Divović, jedan od organizatora protesta u Požegi, rekao je da ovo okupljanje zapravo nije bio protest već tribina na kojoj je ukazano zbog čega je potrebno osnivanje udruženja građana i dodao da su na skupu govorili ugledni građani Požege, među kojima Đorđe Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka iz Beograda i pesnik Petar Matović.

Skup u formi tribine i razgovora sa građanima

– Skup je bio drugačiji u odnosu na prethodne jer je bio zamišljen u formi tribine i razgovora sa građanima, gde su se među govornicima našli ljudi koji su izneli neke načelne programske ciljeve našeg budućeg udruženja i uopšte razloge zbog čega takvo udruženje građana treba da postoji. Manje je skup bio usmeren na kritiku sadašnje vlasti, koliko na to da predočimo građanima zbog čega jedno udruženje građana uz apsolutno nepoverenje u političke partije u Požegi i inače na republičkom nivou, treba da postoji. To udruženje je neophodno između ostalog i što na taj način imate pravo na pristup određenim prostorijama, predstavničkim telima građana, određenim fondovima, medijima. Sve su to neke tehničke stvari koje su kao mehanizam neophodne da bi se određeni interesi zaštitili. Jedno takvo udruženje je neophodno na političkoj mapi ideja i na političkom tržištu u Požegi, i mi idemo ka njegovom formiranju, rekao je Divović i dodao da se građanima na skupu obratio i Đorđe Pavićević, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu, inače rođeni Požežanin.

Prostorije mesne zajednice zatvorene za tribinu

Divović je naveo i da predstavnici lokalne vlasti nisu dozvolili da se javna tribina pod nazivom „Požega po meri svojih građana” održi u prostorijama Mesne zajednice Požega, zbog čega su građani na svoj način izrazili negodovanje.

– Mi smo pre protesta jednim simboličnim činom građanske neposlušnosti na vratima mesne zajednice izlepili nekoliko nalepnica na kojima je pisalo „Čija je naša mesna zajednica”, „Zabranjeno za građane Požege”, jer smo uredno i blagovremeno podneli zahtev za pristup prostorijama sale mesne zajednice u kojoj je prvobitno trebalo da se održi tribina, ali i pored toga nam to nije dozvoljeno. To je bio naš način da pokažemo nezadovoljstvo i revolt zbog razvrstavanja građana na građane prvog i drugog reda, što inače vlast u Požegi redovno radi. Nakon toga je održana tribina praktično pod otvorenim nebom kao u staroj Grčkoj. Zbog lošeg vremena, najavljena svirka koja je trebalo da bude održana na gradskom trgu održana je u lokalnom kafiću. Tom prilikom se prisutnima obratio naš pesnik iz Požege, Petar Matović, koji je nedavno dobio jedno od najvećih pesničkih priznanja u Srbiji, „Branko Miljković”, i pročitao jednu svoju pesmu prikladnu našoj situaciji, rekao je Aleksandar Divović.

Osnivačka skupština udruženja biće održana 9. maja, dodao je Divović i rekao da je statut za novo udruženje građana spreman i da nakon pravno–tehničkog dela i predavanja dokumentacije u APR očekuje da sve bude završeno do polovine ovog meseca.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *