Dodela podsticaja poljoprivrednicima za kupovinu nove mehanizacije

Dodela podsticaja poljoprivrednicima za kupovinu nove mehanizacije

Podsticaji koji se ostvaruju u sektorima voća, povrća i u sektoru ostalih useva, mogu biti od 5 hiljada evra do 700 hiljada evra, a za sektor mleka i mesa oni iznose od 5 hiljada evra do milion evra.

0

Ministarstvo poljoprivrede Srbije objavilo je javni poziv za podsticaje koji se dodeljuju poljoprivrednicima iz pretpristupnih fondova EU za kupovinu nove mehanizacije i traktora. Visina podsticaja iznosi od 60 do 80 odsto vrednosti ulaganja.

Zahteve za odobravanje ovih podsticaja poljoprivrednici mogu da podnose do 26. februara.

– Što se tiče javnog poziva za kupovinu i nabavku nove mehanizacije i traktora, visina podsticaja iznosi od 60 do 80 odsto, u zavisnosti od toga da li je podnosilac mladi poljoprivredni proizvođač koji u tom slučaju dobija 5 odsto veće podsticaje, da li se poljoprivredno gazdinstvo nalazi u planinskom području za šta se takođe dobija 5 odsto više i da li se investicija odnosi na upravljanje otpadom i otpadnim vodama, za šta se dobija 10 odsto više podsticaja. Maksimalni podsticaji mogu biti do 80 odsto od ukupne investicije, objašnjava Biljana Janjić, agroekonomista iz čačanske Poljoprivredne savetodavne i stručne službe.

Dovoljan jedan zahtev za nabavku više priključnih mašina

Ona navodi da podsticaji koji se ostvaruju u sektorima voća, povrća i u sektoru ostalih useva, mogu biti od 5 hiljada evra do 700 hiljada evra, a za sektor mleka i mesa oni iznose od 5 hiljada evra do milion evra.

Prema njenim rečima, poljoprivredni proizvođači mogu samo jednim zahtevom konkurisati na ovaj javni poziv, što znači da mogu izvršiti nabavku više priključnih mašina ili opreme podnošenjem jednog zahteva.

– Za sve investicije preko 20 hiljada evra neophodno je da svaki podnosilac zahteva dostavi tri ponude ponuđača. Onima koji se bave uvozom direktno, a čiji računi budu izraženi u evrima, preračun će se vršiti preko kursa Evropske centralne banke, zaokruženo na 6 decimala, kaže Janjićeva.

POSTAVI ODGOVOR