Dogovoren turistički sporazum Čačka, Vrnjačke Banje i Opatije

Dogovoren turistički sporazum Čačka, Vrnjačke Banje i Opatije

Na sastancima u Primorsko-goranskoj županiji, predstavnici Čačka i Vrnjačke Banje dogovorili potpisivanje sporazuma sa Opatijom u cilju saradnje u oblasti turizma

0
Atomska banja Gornja Trepča

Delegacija Čačka koja je tokom proteklog vikenda boravila u Hrvatskoj dogovorila je potpisivanje sporazuma iz oblasti turizma između Čačka, Vrnjačke Banje i Opatije. Prema rečima pomoćnika gradonačelnika, Milana Bojovića, jedan od ciljeva sporazuma je definisanje zajedničke ponude za turiste iz Kine.

– Grad Čačak svakako u tom sporazumu vidi svoju šansu za razvoj turizma. Sporazum će stvoriti mogućnost saradnje i pojedinačnih turističkih centara i objekata, ali se pre svega odnosi na saradnju ovih gradova i opština u oblasti turizma i to sa akcentom na zdravstveni turizam. Uzeli smo u obzir i najavu da će biti otvorena direktna avionska linija Beograd-Peking uz očekivanje da će se pojaviti značajan broj turista iz Republike Kine. S obzirom na činjenicu da su to turisti koji uglavnom prave aranžmane duže od 20 dana, ideja je da ponudimo zajednički paket ova tri mesta kako bismo ponudu upotpunili i učinili je šarolikom, kaže Bojović.

Posebna šansa za banje

Pomoćnik gradonačelnika za mesnu samoupravu i infrastrukturu kaže i da se prilikom posete Klinici za lečenje, rehabilitaciju i prevenciju talasoterapijom u Opatiji, razgovaralo posebno o zdravstvenom turizmu.

– Uočili smo da područje Istre i uopšte Primorsko-goranske županije ima najveći broj pacijenata u Hrvatskoj koji imaju potrebe za lečenjem u banjama poput Gornje Trepče, čiji su predstavnici takođe bili sa nama na ovom putu. Dogovorili smo se da uspostavimo direktnu saradnju između ta dva zdravstvena centra, opatijske Klinike za lečenje, rehabilitaciju i prevenciju talasoterapijom i Atomske banje Gornja Trepča. Sa njihove strane je iskazana potreba da svoje pacijente upućuju na lečenje u Gornju Trepču, kaže Bojović.

Priključiti se vozu turističkih destinacija

Bojović je naglasio da je na sastancima održanim u Hrvatskoj uloga lokalne samouprave bila da stvori uslove da turističke organizacije dve regije međusobno komuniciraju i dogovaraju konkretne korake.

– Ukazali smo na potencijale koje grad Čačak ima, pre svega u oblasti banjskog turizma. Svesni smo da on kod nas nije na nivou Opatije i Vrnjačke Banje, ali s obzirom na mere koje preduzimamo u oblasti razvoja banja i banjskih potencijala, očekujemo da će trud uroditi plodom. Nadamo se da ćemo se na najbolji mogući način priključiti na voz popularnih turističkih destinacija, rekao je Bojović.

POSTAVI ODGOVOR