Претрага
[rstr_selector]

Dolaze li bolji dani za konjički sport?

U građanskom društvu, oduvek je važilo nepisano pravilo da se jedan grad može nazvati gradom isključivo ako ima hipodrom i pozorište. Čačak je bez teatra ostao 1956. godine kada je komunistička vlast zatvorila čačansko „Narodno pozorište“.

Klub za konjički sport „Milenko Nikšić“, na svu sreću nije doživeo sličnu sudbinu i održao se do današnjih dana. Međutim u konjičkom sportu Čačani odavno gube trku sa ergelama slične veličine. Već godinama na hipodromu u Preljini ne organizuju se konjičke trke, a broj grla sve je manji, uprkos tradiciji koju klub ima.

Konjički klub „Milenko Nikšić“ osnovan je 1891. godine, kao Šumadijsko kolo jahača „Kneza Mihaila“. Među stanovnicima starog Čačka, pre više od jednog veka bilo je strasnih ljubitelja konjičkog sporta. Svako ko je tada držao do ugleda imao je nekog udela u radu konjičkog kluba.

Svojevremeno, počasni predsednik bio je i vojvoda Stepa Stepanović.

Čačanski zaljubljenici u konjarstvojoš pre više od jednog veka negovali su gospodske manire i imali rešenje kako da klub održe u životu.

Godine 1900. Šumadijsko kolo jahača „Knez Mihailo“ organizovao je u tek otvorenom hotelu Kren konjičku zabavu, na koju je pozvana čačanska gospoda. Priređivači su još tada uveli praksu da ulaznica koju posetioci plate, bude dobrovoljni prilog iz koga se klub finansirao narednih godinu dana.

Konjički klub “Milenko Nikšić“ pod sadašnjim imenom osnovan je 29.oktobra 1950. godine.

Partizanski junak, po kome klub nosi ime, bio je predratni trgovac i veliki zaljubljenik u konje. Njegov sin Milorad, tokom 70 – ih godina, sa funkcije ministra dao je veliki doprinos konjarstvu u ovom kraju.

U to vreme, sedamdesetih, hipodrom je i preseljen iz naselja Alvadžinica u Preljinu gde se i danas nalazi.

Klub se danas finansira u najvećoj meri iz sopstvenih sredstava, priloga donatora i iz budžeta grada. Prošle godine iz gradske kase dobili su oko 800 hiljada dinara.

Već godinama izostaju zapaženi rezultati i renome koje je ovaj klub nekada imao.

U štalama danas ima 10 klupskih konja o kojima brine petoro zaposlenih.

Dušan Stojanović, sekretar kluba, ocenjuje da je u konjarstvu ekonomska situacija veoma teška, međutim, posle dužeg vremena njavaljuje konjičke trke koje će se uskoro održati.

{soundcloud}https://soundcloud.com/user123456789123/du-an-stojanovi{/soundcloud}

 

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *