Dom kulture u Preljini ničija briga, prepušten vandalizmu i zubu vremena

Dom kulture u Preljini ničija briga, prepušten vandalizmu i zubu vremena

I pored obećanja nadležnih da će ovaj nekada reprezentativan objekat sanirati, sanacije krova koji prokišnjava, polomljenih sedišta, razvaljene bine, još uvek nisu stavka u gradskom budžetu

0
Foto: Dveri

Dom kulture u Preljini, nekada jedan od najreprezentativnijih objekata ovog tipa na teritoriji cele Srbije, izgrađen u periodu posle Drugog svetskog rata isključivo sredstvima i radom meštana Preljine, danas je prepušten zubu vremena. Oronuo, demoliran i prazan, čini se da nije ničija briga. I pored obećanja nadležnih da će ga sanirati i privesti nameni, on i dalje čeka svoj red. Do kada, ne zna se.

Foto: Dveri

U saopštenju za javnost u kome ističu da je „stanje ovog objekta primer nebrige gradskih vlasti“, Dveri izražavaju bojazan da je „nebriga o Domu kulture smišljena aktivnost kao priprema za izgovor da se objekat i zemljište otuđi i pređe u ruke pojedinaca koji su bliski lokalnim vlastima“.

Predsednik Mesnog odbora Dveri Preljina, Jeroslav Jovašević, kaže da predizborno obećanje aktuelne čačanske vlasti da će Dom kulture sanirati i privesti nameni nije ispunjeno, čak ni danas kada postoji osnov za to budući da je vlasništvo nad objektom preneto sa Republike na Grad Čačak.

Foto: Dveri

– Radi se o višegodišnjem problemu urušavanja i propadanja Doma kulture u Preljini. Ta zgrada je sredstvima i uloženim radom Preljinaca sagrađena u periodu posle Drugog svetskog rata. Objekat ima tri sale. Jedna je na spratu, bioskopska sala sa oko 200 sedišta, gde je postojala bina i video-projektori za filmove. Druga sala je na srednjem nivou i ona može da se koristi u ugostiteljske svrhe, a treća je u prizemlju i može da bude magacinski prostor.

U Dom kulture se od 90-ih godina ništa ne ulaže. Krov prokišnjava, sedišta su polomljena, bina je razvaljena i objekat je prepušten na milost i nemilost vandalizmu, kaže sagovornik.

– U predizbornoj kampanji gradonačelnik Todorović je obećavao ulaganje u objekat i njegovu sanaciju ali od tih obećanja do danas nije ništa realizovano. Dom kulture je do prošle godine bio u vlasništvu Republike, a od početka prošle godine je odlukom nadležnog suda vlasništvo preneto na Grad Čačak. Smatram da je to dobar osnov jer sada Grad može da ulaže u objekat kako bi se njegovo stanje koliko-toliko promenilo.

Projekat sanacije još čeka na izradu
Foto: Dveri
Foto: Dveri

Svake godine Savet Mesne zajednice Preljina podnosi lokalnoj samoupravi zahtev za sanaciju Doma kulture, ali se ova stavka još nije našla u gradskom budžetu.

– Poslednjih osam i više godina Savet mesne zajednice podnosi zahtev za sanaciju objekta u okviru plana svojih aktivnosti za narednu godinu. I uvek je jedna od prvih stavki upravo sanacija Doma kulture. Međutim, još nijednom nije ništa urađeno osim što je pre 3-4 godine bila opredeljena određena suma za izradu projekta sanacije ovog objekta. Ta sredstva nisu upotrebljena a projekat sanacije do danas nije urađen. Iz kog razloga, ne znam. Ja čvrsto stojim iza toga da ćemo mi iz Preljine uraditi sve što bude bilo potrebno i sve što je do nas kao Mesne zajednice da se ovaj posao uradi. Ali pozivam i Grad da ima razumevanja da se ovaj objekat, koji je nekada bio reprezentativan primer objekta takve namene u celoj zemlji, koliko-toliko sanira i privede nameni.

POSTAVI ODGOVOR