[rstr_selector]

Donacija za obnovu krova Konaka Jovana Obrenovića

Čačanin Cvetko Jovanović, koji je dugo godina radio u Frankfurtu kao hirurg, donirao je čačanskom Narodnom muzeju 3.000 evra, koje je nedavno dobio za svoj 80. rođendan.

Ovaj lekar, novac je poklonio muzeju kako bi se na Konaku gospodara Jovana Obrenovića sanirao krov koji prokišnjava. Donator se na ovaj korak odlučio nakon poplava koje su zadesile čačanski kraj. Nakon obilnih kiša u maju, krov je počeo da popušta čime je bila ugrožena kulturna baština grada Čačka.

Posle ove informacije za dr Jovanovića nije bilo dileme kome će uputiti donaciju. Organizujući nedavno proslavu svog osamedesetog rođendana, ovaj Čačanin, koji penzionerske dane provodi u Beogradu, zamolio je zvanice da umesto ličnih poklona, anonimno doniraju sumu shodno svojim mogućnostima.

Prema planovima rukovodstva čačanskog muzeja, od dobijenog novca izvršiće se zamena oštećene ćeramide, kao i sanacija delova zgrade oko dimnjaka kroz koje se ulivala voda u unutrašnjost prostorija.

Inače, Konak gospodara Jovana Obrenovića, je posle crkve najstarija sačuvana građevina u Čačku. Podigao ga je 1835. godine Jovan Obrenović, brat kneza Miloša Obrenovića. U njemu je sada muzejska postavka stare gradske kuće. Na spoljnoj fasadi zgrade oslikan je grb Obrenovića u boji – jedini sačuvani grb u našoj zemlji.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *