Претрага
[rstr_selector]

Dotrajalost cisterne moguć razlog curenja mazuta u Moravicu

U Ivanjici se sprovode aktivnosti na otklanjanju posledica izlivanja mazuta u Moravicu, koji je iz oštećenog rezervoara u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju kroz atmosferske cevi dospeo u reku. Budislav Vukašinović, načelnik ivanjičkog Štaba za vanredne situacije, kaže da je proverom reke do Požege utvrđeno da masna mrlja nije otišla dalje od Prilika.

– Radnici „Srbijavoda” su postavili pregrade, zaštitne mreže za prikupljanje tih mrlja, a takođe je izvršeno posipanje određenim prahom koji skuplja i kristalizuje masnoće na vodi, i to će se raditi narednih dana, pratiće se situacija i potom će se masnoća ukloniti. Prepreke su stavljene kod atmosferske cevi gde se izlio mazut i u Prilikama. Ispraćeno je stanje od Prilika do Požege i nigde nisu primećene masne mrlje u vodi. Ove zaštitne mreže će sprečiti da mrlje idu dalje, tako da procenjujemo da ne bi trebalo da ugroze gradove, odnosno naselja ispod Ivanjice prema Čačku. U krugu Specijalne bolnice za rehabilitaciju uklanjaju se ostaci mazuta i čisti se zemljište kod atmosferske cevi iz koje je izlazio mazut, rekao je Vukašinović.

Po njegovim rečima, još uvek se ne zna na koji način je došlo do curenja iz rezervoara, kao ni koliko mazuta je isteklo u Moravicu, ali su procene da se radi o količinama od oko 2 tone.

– Za sada su samo nagađanja o tome. Rezervoar može da prihvati od 70 do 80 tona mazuta, a procena Specijalne bolnice za rehabilitaciju je da je u rezervoaru bilo 75 tona. Međutim kada smo u toku prošle noći istakali mazut iz rezervoara, izvađeno je negde oko 55 tona što bi značilo da je više od 20 tona isteklo, ali nije, jer ostaci na zemljištu i mrlje na reci ukazuju na to da se radi o manjim količinama, a naša procena je oko dve tone. Videćemo kasnije da li će biti nekih posledica u reci i na zemljištu ispod bolnice. Još se ne zna mesto na kome je mazut iscureo iz cisterne, ona je ispražnjena i moraju stručnjaci da dođu i to da utvrde, kao i da procene da li ona može da se koristi ili mora da se izvadi kompletna. Mi smatramo da je dotrajalost cisterne koja je ugrađena pre 42 godine razlog curenja mazuta.

Voda u Ivanjici ispravna za piće

Nakon ovog događaja, Ivanjičani su zabrinuti i za ispravnost vode za piće. Vladimir Bojanović, direktor ivanjičkog Komunalnog preduzeća, kaže da nema razloga za paniku jer se mazut izlio ispod postrojenja za preradu vode koje se nalazi kod Lučke reke.

– Mi se snabdevamo sa gornjeg toka Moravice, a izlivanje se desilo u slivu donjeg toka reke, posle postrojenja koje je udaljeno 2 do 3 kilometra od mesta gde se mazut izlio, tako da nema nikakvih dodirnih tačaka. Što se tiče JKP preduzeća „Ivanjica”, voda je bezbedna za piće, kaže Bojanović i dodaje da je čačanski Zavod za javno zdravlje uradio analize vode na postrojenju, a uzeli su uzorke i kod Specijalne bolnice za rehabilitaciju.

Dezinformacije uplašile meštane Prilika

– Problem je nastao kada je meštanima Prilika neko rekao da voda nije za piće, jer oni jedan deo vode dobijaju sa našeg sistema, a drugi sa Maliča koji opet nema nikakvih dodirnih tačaka, tako da je voda ispravna za piće, inače bi se mi se već oglasili po tom pitanju. Ja sam samo apelovao na meštane Prilika i drugih sela da ne koriste vodu iz Moravice za zalivanje ili punjenje bazena, što je protumačeno pogrešno jer bunari koji su pored Moravice mogu biti problem ukoliko masnoća uđe u njih, ali mislim da se to do nije dogodilo, rekao je Bojanović.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *