[rstr_selector]

Dovoljno mesta na najtraženijim studijskim programima VŠTSS

Prijemni ispit u prvom upisnom roku za prvu godinu studija na Visokoj školi tehničkih strukovnih studija u Čačku održan je u petak. U ovoj visokoobrazovnoj ustanovi ima 264 budžetska mesta za školsku 2018/2019. godinu. Upis za buduće brucoše obaviće se od 4. do 6. jula, a kandidatima koji su položili prijemni ispit na drugim visokoškolskim ustanovama i fakultetima taj ispit će biti priznat i oni se mogu upisati do 12. jula, kaže direktor Visoke škole tehničkih strukovnih studija, Dragan Brajović.

– Visoka škola tehničkih strukovnih studija je najstarija visokoškolska ustanova u Zapadnoj Srbiji i u Čačku. Ove godine vršimo upis, dolazi nam generacija 1999. godište, to je ona ratna godina koja je manje brojna od nekoliko generacija unazad, tako da se to odrazilo i na broj studenata. U ovom prvom upisnom roku koji je sada u toku, mi ćemo imati i slobodnih budžetskih mesta, što je dobro za buduće studente iz Čačka i okruženja. Mi smo se postarali da kao i svake godine imamo dovoljan broj mesta, a ove godine na budžet se primaju 264 brucoša. Polaganje prijemnog ispita u  našoj školi je 29. juna, a posle toga 4, 5. i 6. jula je upis.  Prijave za polaganje prijemnog ispita ćemo primati sve do dana polaganja, do 29. juna, a posle toga ćemo primati potvrde i sa drugih visokih škola i fakulteta, pa ukoliko je neko položio, a nije se upisao, moći će da konkuriše na budžetska mesta u našoj školi, kaže Brajović.

Informacione tehnologije, grafička tehnika i elektroenergetika – tri najtraženija studijska programa

Brajović navodi da se pored trenutnog upisa budućih brucoša vrši i upis na  specijalističke i master strukovne studije, a nakon završetka istih se osvaja 300 bodova po Evropskom sistemu prenosa bodova.

– Kao i svake godine, tri udarna studijska programa su informacione tehnologije, grafička tehnika i elektroenergetika, a oni su dosta popunjeni na ovom upisnom roku. Pored toga, na osnovnim strukovnim studijama mi imamo elektroniku i računarstvo, gde ima još dosta slobodnih mesta, zatim inženjersku informatiku, proizvodni menadžment i ekološki menadžment. Paralelno sa ovim rokom idu i upisni rokovi na specijalističke i master studije, to je četvrta i peta godina u našoj školi, pa tako svi oni koji su završili neku visoku školu, mogu konkurisati na specijalističke i master strukovne studije i na kraju osvojiti 300 bodova po Evropskom sistemu prenosa bodova na našoj školi, kaže naš sagovornik.

Mogućnost studiranja na srodnim školama u Evropskoj uniji

Prema rečima Dragana Brajovića, ova Visoka škola otvorena je i prema inostranstvu i postoji mogućnost studiranja na srodnim školama u Evropskoj uniji.

– Ostalo je još po neko slobodno mesto i na najtraženijim studijskim programima, a na ostalima ima dovoljan broj mesta. Mislim da je to jedna pogodnost koju treba da prepoznaju učenici i roditelji iz našeg grada jer mi smo se potrudili da napravimo modernu školu koja se otvorila i prema inostranstvu, imamo međunarodnu saradnju, mogućnost studiranja na nekim srodnim školama u Evropskoj uniji i mislim da je to dobra prilika da naša deca studiraju ovde, u našem gradu, da dobiju dobra znanja, mogućnost izlaska u zemlje Evropske unije, a sve to preko naše škole i na budžetu, odnosno o trošku države, navodi Brajović.

Brajović dodaje da će na osnovu naknadnog uputstva Ministarstva prosvete, Visoka škola tehničkih strukovnih studija primati prijave za polaganje prijemnog ispita i upis učenika koji su završili trogodišnju srednju školu, a prijavljivanje traje do 12. jula.

Поделите вести

Остави коментар

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *