Dr Radojević: Krije se broj obolelih i umrlih od gripa, vakcinacija nije...

Dr Radojević: Krije se broj obolelih i umrlih od gripa, vakcinacija nije dala očekivane rezultate

„Ono što će ostati tajna za mene kao lekara, kao i za naše sugrađane, je tačan broj preminulih od gripa čak i u našoj ustanovi, da ne govorim na nivou Republike. To je nešto što je loše u zdravstvu"

0
Dr Aleksandar Radojević

Sezonska vakcinacija protiv gripa nije dala očekivane efekte, s obzirom na to da je veliki broj pacijenata oboleo, kaže dr Aleksandar Radojević. Prema njegovim rečima, stanje u zdravstvu je sve gore, o čemu svedoči skrivanje broja obolelih i umrlih od gripa, kako u čačanskoj Opštoj bolnici, tako i na nivou cele države.

– Pored ove epidemije gripa koja nas je zadesila, a koja se poprilično taji od javnosti, skrivaju se i broj obolelih, broj umrlih, kao i organizacija koja je vezana za lečenje najtežih pacijenata koji su ove sezone oboleli od epidemije gripa. Takođe se skriva i efekat famozne vakcinacije koju pokušavaju da forsiraju na sve načine, ona očigledno nije dala očekivane rezultate što se vidi po broju obolelih i umrlih. Ono što će ostati tajna za mene kao lekara, kao i za naše sugrađane, je tačan broj preminulih od gripa čak i u našoj ustanovi, da ne govorim na nivou Republike. To je nešto što je loše u zdravstvu. Ti podaci bi trebalo da budu javni, da građani kontinuirano budu obaveštavani o tome kako se kreće epidemija, kolike su njene razmere i opasnosti i kako funkcioniše zdravstvena služba u tompogledu, kaže Radojević.

Skriva se i podatak o broju osoba koje su pokušale da izvrše samoubistvo

– Ne mogu se oboleli od gripa sprečiti da budu lečeni time što kažete: „Nemamo više kapaciteta u ovom tercijarnom centru, nema više mašina za disanje…” i slično. Dakle, mora se u obezbediti adekvatna zdravstvena zaštita za svakog obolelog, kao i dovoljan broj lekara, sestara i lekova, a tek onda možete graditi „kule i gradove” koji će da funkcionišu po principu bez doktora i sestara koji će raditi u njima. Ono što se takođe skriva u našem gradu je da je čak sedam osoba pokušalo samoubistvo, a da je polovina uspela u toj nameri. Troje mladih ljudi je izgubilo živote. To je znak za alarm za svaku vlast da se pozabavi time, da vidi šta se dešava sa sugrađanima koji sami sebi oduzimaju život. Da li postoji neki problem u njima ili u nama koji činimo njihovo okruženje, kaže naš sagovornik.

POSTAVI ODGOVOR