Dvadeset godina čačanske „Pčelice“

Dvadeset godina čačanske „Pčelice“

„Od prvih radnih svezaka pa do sada, naša izdavačka kuća broji gotovo 1000 naslova koje je objavila, počevši od nekih klasika domaće i svetske literature za decu, preko savremenih autora, što domaćih, što stranih, saradnje sa brojnim eminentnim izdavačkim kućama literature za decu u svetu.“

0
Foto: Izdavačka kuća "Pčelica"

Izdavačka kuća „Pčelica“ iz Čačka ove godine obeležava 20 godina od izlaska prvih radnih svezaka po kojima je i dobila naziv. Bojana Jovanović, urednica u ovoj izdavačkoj kući, kaže da se popularne radne sveske „Pčelica“ kontinuirano koriste u školama već dve decenije i da su pojedine imale tiraže od nekoliko stotina hiljada primeraka.
– Izdavačka kuća „Pčelica“ je jedan od najznačajnijih izdavača literature za decu i to ne samo u Srbiji već je postala izuzetno prepoznatljiva i u regionu. Naša kuća je neumorni popularizator kulture čitanja među decom i omladinom i u poslednjih deset godina predstavnik srpskog izdavaštva na međunarodnim sajmovima, a takođe i dobitnik svih relevantnih nagrada u oblasti književnosti za decu. Ove godine obeležavamo svoj poseban jubilej, 20 godina od izlaska prvih radnih svezaka, popularnih „Pčelica“ po kojima je dobila ime. Iako je izdavačka kuća registrovana 2003. godine, tri godine pre toga su se u okviru đačke zadruge OŠ „Milica Pavlović“ pojavile radne sveske „Pčelica“, autora tadašnjih učitelja Maje Koraksić i Gorana Markovića, koji je kasnije učiteljski poziv zamenio pozivom vlasnika i direktora IK „Pčelica“. Od tada pa sve do danas traje kontinuirano objavljivanje radnih svezaka za učenike mlađih razreda osnovne škole iz srpskog jezika, matematike i sveta oko nas, odnosno prirode i društva. Možemo reći da je to možda najdugovečnija radna sveska, odnosno nešto što se kontinuirano koristi u školi tokom dve decenije, naravno uz odobrenje Ministarstva prosvete i sve potrebne izmene koje su tokom godina usledile zbog prilagođavanja aktuelnom planu i programu. Pojedine radne sveske su doživele i 60. izdanje, što je neverovatno za naše uslove, a to su tiraži od nekoliko stotina hiljada primeraka. Pratili smo trendove što se tiče i vizuelnog identiteta radnih svezaka, protekle dve decenije „Pčelice“ su više puta promenile vizuelni identitet u smislu ulepšanih ilustracija i unapređenog dizajna, a u skladu sa izmenama plana i programa menjale su se i sadržine tih radnih svezaka. Što se tiče izdavaštva, od prvih radnih svezaka pa do sada, naša izdavačka kuća broji gotovo 1000 naslova koje je objavila, počevši od nekih klasika domaće i svetske literature za decu, preko savremenih autora, što domaćih, što stranih, saradnje sa brojnim eminentnim izdavačkim kućama literature za decu u svetu. Obogatili smo svoj program koji je namenjen pre svega deci i mladima u smislu prvih knjiga sa kojima se bebe prvenstveno igraju ali na taj način stiču svest i potrebu za kasnijm čitanjem, preko slikovnica, knjiga kreativne zabave, tako da je to jedan bogat izdavački program usko usmeren samo na decu, ali sa kojim se retko koja izdavačka kuća u našem regionu može pohvaliti, istakla je Bojana Jovanović.

POSTAVI ODGOVOR