Претрага
[rstr_selector]

Dveri: Industrijska zona kao dokaz kontinuiteta loše vlasti

Srpski pokert Dveri iz Čačka se u današnjem saopštenju osvrnuo na akutelnu temu izgradnje industrijske zone u Preljini i „izrazio sumnju da iza ovako lošeg predloga buduće industrijske zone stoje privatni interesi pojedinaca, povezanih sa gradskim vlastima, koji pokušavaju da profitiraju u ovoj situaciji, a na štetu grada Čačka i njegovih građana“.

Saopštenje prenosimo u celosti:
„Koliko su Dveri bile u pravu kada su tvrdile da suštinski nema ničeg novog u radu sadašnjeg gradskog rukovodstva najbolje opisuje nestručnost u oblasti urbanizma, a koja je posledica nastavka politike ličnog interesa i podele stranačkog plena kao nukleusa njegovog političkog delovanja. Diletantizam na urbanističkom polju samo je eho istinskog stanja u kome se nalazi gradska vlast.
Aktuelna tema oko industrijske zone najbolje opisuje takvu tvrdnju. Dveri su godinama unazad tvrdile da je neophodno što pre započeti proces formiranja industrijske zone u blizini trase auto-puta, što bi etapno podrazumevalo otkup parcela, rešavanje imovinsko-pravnih odnosa, urbanu komasaciju i opremanje lokacije sa neophodnom infrastrukturom. U skladu sa tim bilo je potrebno krenuti i sa postepenim izmeštanjem postojeće industrijske zone iz centra grada i time omogućiti da se grad ekspandira ka tom vrednom prostoru.
Za tačnu trasu auto-puta u okolini Čačka znalo se od početka ovog projekta i ništa po pitanju pomenute zone nije učinjeno do trenutka otvaranja auto-puta. Za to vreme cena zemljišta je drastično uvećana čime je značajno otežano formiranje zone.
Pokušaj gradskih vlasti da oforme industrijsku zonu na mestu hipodroma može biti razumljiv jedino kao aneks neke buduće, ozbiljne industrijske zone, čiju lokaciju i projektovanje treba da odredi ozbiljna studija, ozbiljnih, renomiranih, srpskih prostornih planera i urbanista, koji će se pritom voditi isključivo načelima struke i interesa grada, uz svesrdnu pomoć čačanskih nadležnih organa..
Pomenuti predlog lokacije bio bi prihvatljiv samo iz pragmatičnih razloga, kao što je hitnost rešavanja lokacije za buduću fabriku koja bi zaposlila nekoliko stotina, ili hiljadu građana, ali opet uz čvrste garancije da će se izgraditi novi hipodrom i konjički klub održati u životu.
Ponavljamo, sve to je prihvatljivo isključivo kao aneks industrijske zone koja bi bila na drugom, odgovarajućem mestu. S obzirom da ni za jednu od ovih sugestija nismo dobili garancije ovaj predlog lokacije ne možemo podržati. I ne samo to, već mu se i oštro protivimo s obzirom na najave da će se  predložena lokacija širiti dalje.
Sa tim u vezi treba se podsetiti sličnih grešaka iz bliske prošlosti, tačnije diletanata gradske vlasti iz perioda socijalizma, koji su neuvažavajući reč struke formirali industrijsku zonu duž reke, u centru grada. Zbog takvog decenijski laičkog pristupa važnim temama ispašta najpre grad u celini, a zatim i mnoge generacije Čačana.
Još dugo nećemo moći da se oslobodimo lošeg urbanističkog nasleđa, a nove gradske vlasti nam spremaju novi teret, ponavljajući greške iz prošlosti. Posebno je neprihvatljiva ideja o postojanju tri industrijske zone, jer je takvo fragmentarno rešavanje ovog pitanja skupo i neefikasno.
Samo jedinstvena i kompaktna industrijska zona može pružiti benefite zbog kojih se one i formiraju – efikasnost i brzina rada, kvalitet poslovanja, veća produktivnost, niski troškovi poslovanja i izgradnje; samim tim i primamljivost za potencijalne investitore. Dveri izražavaju sumnju da iza ovako lošeg predloga buduće industrijske zone stoje privatni interesi pojedinaca, povezanih sa gradskim vlastima, koji pokušavaju da profitiraju u ovoj situaciji, a na štetu grada Čačka i njegovih građana”.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *