Dveri osuđuju idejno rešenje javne garaže

Dveri osuđuju idejno rešenje javne garaže

Čačanski Odbor Pokreta Dveri, odnosno njihov Savet za urbanizam, oštro je osudio, kako kažu, estetske nedostatke idejnog projekta buduće javne garaže, ali i izbor lokacije na kojoj bi ona trebalo da bude sagrađena

0

U danas objavljenom saopštenju za javnost, čačanski Odbor Pokreta Dveri osuđuje izgled idejnog rešenja javne garaže koja bi trebalo da bude izgrađena na prostoru sadašnjeg zatvorenog parkinga kod Malog parka, ali i samo mesto izgradnje. Odbornik Dveri u Skupštini Čačka i član Saveta Dveri za urbanizam, Đorđe Šipetić, smatra da je nedopustivo, kako kaže, izuzetno vredan i ekskluzivan prostor nameniti za javnu garažu.

– To je sa stručnog stanovišta neverovatna činjenica. Konkretnije rečeno, u saobraćajnom smislu to je nedopustivo jer je praksa svuda u svetu da se saobraćaj izmešta iz centra grada. To ne znači samo izmestiti ulice i protok saobraćaja, nego i parking mesta. Sa urbanističke tačke to je, ponavljam, nedopustivo, izričit je Šipetić.

Zašto je izostao javni konkurs?

Odbornik Dveri u Skupštini Čačka i član Saveta Dveri za urbanizam smatra da su gradske vlasti morale voditi računa o estetskim vrednostima objekta buduće garaže poštujući praksu koja se, kako naglašava, baštini svuda u Evropi i svetu.

– Kada su već jedan ovako vredan prostor namenili za izgradnju javne garaže, onda je bar trebalo da misle o estetskim vrednostima tog objekta, odnosno morali su jedan ovakav posao da oglase na javnom konkursu. Na taj način bi se, prijavljivanjem većeg broja arhitekata na konkurs, došlo do zdravog arhitektonskog rešenja. Ali ne, oni su učinili upravo suprotno. Prepustili su izradu idejnog projekta nekome za koga pretpostavljam da je u nekakvoj političkoj vezi sa predstavnicima vlasti u Čačku. Na taj se način nije moglo doći do kvalitetnog rešenja. Javni konkursi su najnormalnija stvar, taj princip funkcioniše svuda u Evropi i tako se kroz zdravu konkurenciju dolazi do najboljih rešenja, kaže Šipetić.

Bez prelazne ocene

– Kao posledica nerazmišljanja vlasti u Čačku dobili smo rešenje koje po svojim estetskim vrednostima ne odgovara ni lokaciji koja se nalazi van gradske sredine, a svakako ne lokaciji u centru grada. Sa stručne strane mogu slobodno da kažem da idejno rešenje javne garaže svojim estetskim vrednostima ne odgovara prostoru kakav je centar grada Čačka, niti može da dobije prelaznu ocenu, tvrdi Šipetić.

POSTAVI ODGOVOR