Претрага
[rstr_selector]

Dveri pitaju vlast u Čačku odakle će da vrate kredit od 140 miliona

Povereništvo Pokreta „Dveri“ se danas oglasilo saopštenjem u kome predstavinicima vlasti u Čačku postavljaju pitanje: odakle će da vrate kredit od 140 miliona dinara, ako se zna da u ovom gradu privreda ne radi.

„Pokret Dveri je već u više navrata insistirao da novo zaduživanje grada i države u celini ima smisla jedino ako uzimanje novih kredita služi u svrhe investiranja u razvoj domaće privrede i poljoprivrede. Tekuća izdvajanja iz budžeta za renoviranje predškolskih ustanova, vodosnabdevanje, kanalizaciju, obrazovanje, sport ili socijalnu zaštitu uskoro će presušiti ako ne bude domaće privredne aktivnosti koja popunjava prihodnu stranu budžeta. Zato se protivimo uzimanju novih kredita za ova tekuća budžetska davanja, i ponavljamo da novo kreditno zaduživanje ima smisla isključivo ako se čini u cilju podsticanja domaće privredne aktivnosti. Razvoj domaće proizvodnje i otvaranje novih radnih mesta u domaćoj privredi i poljoprivredi doneće punjenje budžeta i onda će biti sredstava za neophodna tekuća budžetska izdvajanja.

Istovremeno, postavljamo pitanje kod koje banke grad namerava da se zaduži da li ćemo po ko zna koji put u državi Srbiji omogućiti stranim bankama da iznose ekstraprofit iz ove zemlje, nastao pomoću najvećih kamatnih stopa u čitavoj Evropi i uz odsustvo dodatnog oporezivanja ovog bankarskog, zelenaškog ekstraprofita. Ovo posebno ističemo u svetlu nove najave prodaje Čačanske banke strancima, potpuno uvereni da strane banke nikada neće dati povoljne kamatne stope domaćoj privredi. To može učiniti jedino državna Razvojno-investiciona banka koja se rukovodi državnim interesom razvoja domaće proizvodnje a ne ekstraprofitom, i zbog toga može dati znatno povoljnije kamatne stope domaćoj privredi i poljoprivredi. Dosadašnja pogubna ekonomska politika zaduživanja kod inostranih poverilaca hitno mora biti prekinuta“, kaže se u današnjem saopštenju Dveri.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *