[rstr_selector]

Dveri traže odgovor od nadležnih ko zagađuje Lupnjaču i Zapadnu Moravu

Odbornička grupa Dveri u Skupštini grada Čačka uputila je danas otvoreno pismo svim nadležnim institucijama u Srbiji povodom zagađivanja reka Lupnjače i Zapadne Morave.
Pismo prenosimo u celosti.

,,U Čačku već duže vreme postoji problem sa zagađenjem reke Lupnjače i reke Zapadne Morave. Radi se o masnim mrljama, koje se hronično pojavljuju već godinu dana i koje uništavaju floru i faunu u rekama. Poslednji put su masne mrlje primećene 30. aprila 2019. godine.
Mesecima smo dobijali protivrečne informacije i saopštenja od raznih zvaničnika, a posebno deluju zbunjujuće kontradiktorna saopštenja načelnika Moravičkog upravnog okruga Slobodana Jolovića i gradonačenika Grada Čačka Miluna Todorovića.
Čak je i ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić, obilazeći Čačak pre 15-tak dana, obećao rešavanje ovog pitanja, i podizanje na mnogo viši nivo, ali do danas niko ništa nije preduzeo povodom ovoga.
Građane interesuje da se problem što pre reši, da što hitnije dobijemo zdravu pijaću vodu, reke očiste, flora i fauna u rekama obnovi, a počinioci kazne i sankcionišu u skladu sa zakonom.

Zato upućujemo otvoreno pismo u ime građana Čačka, sledećim institucijama:

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprirede, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo zdravlja, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine, Komunalna inspekcija Grada Čačka, Zavod za javno zdravlje Grada Čačka
da u sledećih 15 dana odgovore na sledeća pitanja:
1. Ko zagađuje reke Lupnjaču i Zapadnu Moravu neposredno ispod fabrike „Sloboda“ Čačak?
2. Koji se materijal ispušta u reke i kakve su posledice po stanovništvo i čitav eko-sistem u okruženju, kao posledica ulivanja tog materijala u reke?
3. Šta je do sad preduzeto da se ustanovi ko je zagađivač?
4. Šta će se učiniti i do kada da se eliminiše ovo zagađivanje?
5. Ko preuzima obavezu da ovaj problem reši?
6. Koje mere, prema pozitivnim zakonskim propisima, će se primeniti prema počiniocima ovog krivičnog dela, kao i koje mere će se preduzeti prema nadležniima koji nisu adekvatno i na vreme reagovali kako bi sprečili zagađivanje i uopšte ovaj ekološki incident?
U slučaju da do navedenog roka ne dobijemo zadovoljavajuće odgovore, građani će tražiti i druge načine da zaštite svoje zdravlje, reke i eko-sistem”, navodi se u pismu Odborničke grupe Dveri u Skupštini Čačka.

Поделите вести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *