Dveri: Tražićemo ocenu ustavnosti skupštinskog Poslovnika

Dveri: Tražićemo ocenu ustavnosti skupštinskog Poslovnika

Osim mišljenja Poverenika, čačanska opozicija tražiće i ocenu ustavnosti novog skupštinskog Poslovnika

0

Kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Srbije dostavila je predstavnicima opozicionih stranaka u Čačku mišljenje o zakonitosti i ustavnosti novog skupštinskog Poslovnika, a na osnovu zahteva koji su ovoj Kancelariji dostavili Nova Srbija, Dveri i Grupa građana „Za napredniji Čačak“. U mišljenju se kaže da je Poslovnik u nekim svojim delovima u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, a Aleksandar Tanasković, šef orborničke grupe Dveri u Skupštini Čačka, kaže da će tražiti i ocenu ustavnosti Poslovnika.

Suspendovan Ustav i zakoni

– Donošenjem jednog ovakvog akta suspendovan je Ustav i zakoni ove zemlje. Uvodi se nasilje, zakon jačeg i neke institucije za koje smo mislili da su zaboravljene. Mi ćemo svakako insistirati na tome da Poslovnik mora da bude povučen, a posebno je interesantno što ga je vladajuća većina izglasala i pored upozorenja da direktno krše zakon. Valjda su želeli da pokažu svima da oni to mogu. Naravno, mi ćemo koristiti sva legalna i legitimna sredstva za osporavanje ovog akta i koristićemo sve metode političke borbe da demaskiramo lošu vlast koja nema kadrove i znanje. Ova vlast ubrzano vuče Čačak u sunovrat, kaže je Tanasković.

Građanima poslata poruka da zakoni više ne važe

Šef odborničke grupe Dveri u Skupštini Čačka i predsednik Izvršnog odbora ovog Pokreta, postavlja pitanje kome je bilo u interesu da donosi nezakoniti Poslovnik i zašto je to moralo da bude urađeno na „bahat, nasilan i nedemokratski način“.

– Kakvu poruku to šalje građanima Čačka? Građanima Čačka je poslata jasna poruka da u ovom gradu, a mislim i u Srbiji, zakoni više ne važe, da se prostim preglasavanjem mogu menjati svi zakonski osnovi i da, praktično, vladajuća većina može da se ponaša kako god želi sve dok ima jednu ruku više za podizanje prilikom glasanja, smatra Tanasković.

 

POSTAVI ODGOVOR