Dveri: Upozoravali smo – dešava se

Dveri: Upozoravali smo – dešava se

„Jedini način da građani u Velikoj koloniji odbrane svoj parkić su protesti, dakle isključivo protestima mogu odbraniti svoja prava“

0

Savet za urbanizam Srpskog pokreta Dveri Čačak će pružiti svu pravu i političku pomoć građanima Velike kolonije da sačuvaju igrališta i zelene površine, baš kao što je bio slučaj u odbrani dečjeg igrališta u naselju Košutnjak, navodi se u saopštenju Dveri povodom protesta građana Velike kolonije protiv izgradnje stambenih objekata na mestu postojećeg parka.

Sistemska rešenja kojima se štite zelene i druge društvene površine u Čačku ne postoje, a urbanistički planovi grada koncipirani su u korist pojedinaca i njihovih projekata, objašnjava Đorđe Šipetić odbornik Dveri u Skupštini Čačka.

– Samo da podsetim naše građane da su Dveri godinama unazad upozoravale na ovakve primere, da smo se već borili i da je ovakvih slučajeva već bilo ranije kao recimo slučaj Kaluđerica, slučaj u naselju Košutnjak ili kod vojnog solitera, i ovo je samo nastavak niza, odnosno nešto na šta smo mi upozoravali i nažalost to se obistinilo. Urbanistički planovi grada Čačka su koncipirani na taj način da omogućavaju pojedincima da maksimizuju svoj profit kroz izgradnju preko zelenih površina.

Neophodna sistemska rešenja za zaštitu zelenih površina

Prilikom donošenja urbanističkih planova na javnim raspravama Dveri su predlagale da se uvedu sistemska rešenja koja će dodatno zaštititi već postojeće zelene površine i druge društvene površine, baš zato da se ne bi dešavali ovakvi primeri, kaže Šipetić.

– Obrađivač plana, projektanti iz „Gradca“ i sama vlast su nam odgovorili da nema potrebe za tim, zato što su već dovoljno zaštićeni. Naravno mi smo već tada znali da će se naše pretpostavke obistiniti, što se sada to i dokazalo. Nažalost, mi ništa više osim učešća na javnim raspravama i kroz odbornički rad nismo mogli da uradimo, ali ono što sada možemo to ćemo i uraditi, tj. pružićemo svu pravnu i političku pomoć našeg urbanističkog i pravnog tima građanima koji su rešili da sačuvaju svoj parkić, i Srpski pokret Dveri će im izaći u susret i pružiti sve što je u našoj mogućnosti. Baš kao što smo pomogli i odbranili dečije igralište u naselju Košutnjak. Moram da kažem da institucije u ovoj državi ne postoje, postoje samo formalno ali ne funkcionišu, iz tog razloga bojkotujemo i Skupštinu i izbore. Jedini način da građani u Velikoj koloniji odbrane svoj parkić su protesti, dakle isključivo protestima mogu odbraniti svoja prava, kaže Šipetić.

POSTAVI ODGOVOR