Dveri: Vlast ucenila i kupila odbornike

Dveri: Vlast ucenila i kupila odbornike

0

Sednica Skupštine grada Čačka, na kojoj je trebalo da bude razmatran zahtev odbornika opozicionih stranaka za smenu gradske vlasti, nije danas održana zbog nedostatka kvoruma.

Nakon dešavanja u gradskoj Skupštini, iz Pokreta Dveri su izdali sledeće saopštenje:

„Pred današnje redovno zasedanje skupštine grada Čačka 46 odbornika (od 75 ukupno) obećalo je javno da će doći na sednicu. U pitanju su odborničke grupe DVERI, DS, SDS, Čačanska opcija, SNS-Bojan Drašković, DSS, URS i dva nezavisna odbornika: Predrag Živković i Dragan Andrić. Zahvaljujući raznim metodama zastrašivanja, pretnji, ucena i potkupljivanja od strane aktuelne vlasti na sednici se nije pojavilo 10 odbornika od njih 46 koji su obećali: 4 odbornika URS-a, 3 odbornika DSS-a, 2 odbornika SNS i nezavisni odbornik Predrag Živković, pa skupštinska sednica nije održana zbog nedostatka kvoruma. Bilo je prisutno 36 odbornika, a za kvorum je potrebno najmanje 38.

U svom obraćanju medijima Boško Obradović, šef odborničke grupe Dveri u skupštini grada Čačka, rekao je sledeće: „Ovo je veliki korak ka smeni Nove Srbije i SPS sa vlasti u Čačku posle 20 godina. Kada su Dveri na lokalnim izborima pre četiri godine osvojile 15% podrške dobili smo 13 odbornika u skupštini grada. Našu višegodišnju opozicionu borbu krunisali smo inicijativom za smenu čelnika gradske vlasti koju je podržalo 27 odbornika opozicije, dok je današnjoj javnoj skupštinskoj raspravi želelo da prisustvuje ukupno 36 odbornika. Koristim se prilikom da se svima njima zahvalim na podršci i demokratskom ponašanju.

Postavlja se pitanje zašto vlast nije smela da dođe na redovnu skupštinsku sednicu na kojoj je trebalo da se raspravlja o njihovom učinku u prethodne četiri godine? Toliko su se uplašili javne rasprave uz direktan TV prenos i tajnog glasanja da su pobegli iz skupštine grada i sve učinili da zastraše i kupe 10 odbornika koji su javno obećali da će doći na ovu sednicu. Nije imalo razloga da to čine. Dovoljno je bilo da se pojave, učestvuju u raspravi i kažu šta imaju u svoju odbranu, a potom na glasanju potvrde da imaju vladajuću većinu i ostanu na vlasti. Ovako su samo ponovo pokazali svoje pravo lice, da se boje skupštinske rasprave i da se plaše glasanja o poverenju. Pritom su naredili sekretaru skupštine grada Ljubodragu Petkoviću da vrši opstrukciju današnjenjg zasedanja. Sekretar koji je službenik gradske uprave, koji prima platu za svoj posao od strane građana Čačka, na svaki način je pokušao da ometa rad skupštine. Prekidao je predsedavajućeg, svađao se sa odbornicima, nije spremio glasačke listiće, glasačku kutiju i paravan za tajno gladsanje, a u jednom trenutku je čak uzeo evidencione listiće prisutnih odbornika i pokušao da spreči održavanje skupštine, u starom SPS-ovom maniru čuvanja vlasti na silu i po svaku cenu. Na kraju je nalogom Veljka Negovanovića prekinut direktan prenos skupštinske sednice u sred obraćanja predsedavajućeg.

Žao mi je što su pritisku vlasti podlegli odbornici DSS, uprkos stavu predsednika DSS Sande Rašković Ivić koja je podržala Dveri u ovoj inicijativi za smenu čelnika gradske vlasti u Čačku. Nažalost, DSS u Čačku više ne postoji, sam je sebe ugasio i utopio u Novu Srbiju. Pozivam glasače DSS da nam se pridruže u daljoj borbi za smenu ove pogubne vlasti u Čačku koja traje dve decenije. Takođe sam razočaran odnosom dr Momčila Spasića koji se kao zamenik predsednika skupštine nije pojavio na radnom mestu, a prima platu građana Čačka za svoj rad. Očekivao sam i od nezavisnog odbornika Predraga Živkovića koji je javno obećao da će doći na sednicu da svojim pojavljivanjem danas dokaže da nije kupljen od strane Vojislava Ilića i Veljka Negovanovića.

Najvećim pritiscima bili su izloženi odbornici iz odborničke grupe SNS-Bojan Drašković kojima je prećeno isključenjem iz stranke ako se danas pojave na ovoj sednici i tome su podlegla dva odbornika: odbornik SNS Danka Jovanović i odbornik Pokreta socijalista Milovanka Ćirić. Posebno se ovim povodom zahvaljajem ostalim odbornicima SNS iz ove odborničke grupe koji su pokazali svoju čast i demokratski kredibilitet.

Ovo je bila javna pokazna vežba da se konačno i definitivno vidi ko radi za braću Iliće i Veljka Negovanovića i da se građani Čačka pozovu da ne glasaju za njih. Jer će ponovo na vlast dovesti Novu Srbiju i SPS. Za nešto više od dva meseca slede lokalni izbori i sada imamo čistu situaciju: ako građani Čačka hoće političke promene u našem gradu glasaće za ove ljude koji su danas došli na skupštinsku sednicu. Ako hoće da Ilići nastave da vladaju Čačkom onda će glasati za Veljka Negovanovića iz SPS, Ostoju Mijailovića iz SNS, kao i ostatke DSS i URS koji svi zajedno kao jedini zadatak imaju očuvanje ove vlasti po svaku cenu. Ostalo je još malo do političkih promena u Čačku koje predugo čekamo. Dveri su nosioci i vesnici tih promena i pozivam građane Čačka da nas podrže da ovaj posao uradimo do kraja. To ne možemo bez vas i ja se zahvaljujem svima koji su nam ovih dana pružali punu podrškuˮ.

POSTAVI ODGOVOR